Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Ett stim fiskar äter kräftdjur omkring åtta kilometer under ytan! Bild: University of Washington
Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Den liknar kanske mest ett förstorat grodyngel, med små ögon och en kropp utan fjäll, men Pseudoliparis swirei – eller ”Marianer snailfish” som den också kallas – är perfekt anpassad till Marianergravens mäktiga djup. Annars skulle den inte kunna överleva det extrema tryck som råder på 8000 meters djup.

Foto: University of Washington/University of Aberdeen

Påfrestningen kan liknas vid att en elefant trampar dig på tummen, och det tycks ingen annat större rovdjur klara av. Det gör att ”snigelfisken” från Marienergraven kan simma runt och äta kräftdjur som den behagar, utan risk att själv attackeras.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=KES39f95sdg

Fisken filmades för första gången av ett japanskt team, men att det var fråga om en ny art kunde först bekräftas efter att forskare från universitetet i Aberdeen och Washington infångat och undersökt 37 individer.
Studien har nyligen publicerats i tidskriften Zootaxa och kan läsas här.

 Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
46 minuter sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta