Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Robert Westin
Tony Berggren med en öring från Gavleån. Foto: Privat.
Fiskdöd i Gavleån efter torrläggning

Under juni vart strömfåran nedströms Strömdalens kraftverk i Gavleån torrlagd. Nu oroas boende och sportfiskare att årets lax- och öringsyngel har gått förlorade.

Årets lax- och öringsyngel i Gavleån gick troligt förlorade när en strömfåra i Gavleån blev torrlagd i mitten av juni.

Gävle kraftvärme AB släpper frivilligt vatten förbi vattenkraftverket men en dammlucka på Strömdalens vattenkraftverk hade stängts av misstag.

– Det är inte så det skall vara överhuvudtaget och jag tror inte att det händer särskilt ofta, säger Inger Lindbäck, Gävle kraftvärmes VD, till Sveriges Radio.

Sportfiskaren Tony Berggren, som bland annat även har varit tillsyningsman efter Gavleån, håller inte alls med.

– Detta är inte första gången. Tyvärr så det händer vid regelbundna tillfällen nästan varje år. Jag har sett när mås och kråkor äter upp smolten. Detta är väldigt synd. Vi har en vild stam av öring som går förlorad på grund av detta, säger Tony Berggren, till Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta