Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska Fjordguiderna vinna en Ullbagge i Åre? Foto: Landsbygdsnätverket
Fiskeguider fann varandra – kan vinna utmärkelse

Talesättet att ensam är stark går inte hem hos alla. Åtminstone inte hos nätverket som kallar sig Fjordguiderna, vars projekt kan vinna utmärkelsen Ullbaggen 2019.

Enade fiskeguider. Foto: Landsbygdsnätverket

Under 12–14 samlas många småskaliga landsbygdsföretagare i Åre, där höjdpunkten är Landsbygdsnätverkets Ullbaggegala. Som vanligt finns representanter från fiskebranschen på plats, och några av dem kan detta år ta hem utmärkelsen Ullbaggen. Det handlar alltså om Fjordguiderna, där tio fiskeguider i fjordarna innanför Tjörn och Orust gått samman i en gemensam pool.

Satsningen har blivit framgångsrik, och tillsammans utvecklar de både nya koncept, gör gemensam marknadsföring och går miljökurser ihop. De har exempelvis tagit bort vandringshinder, planterat träd och buskar och lagt ut lekgrus.

Grundtanken var helt enkelt att inte vara konkurrenter utan att hjälpas åt och dra nytta av varandra, till gagn för både fisken och fisketurismen i området.

Projektet är nominerat till Ullbaggen i kategorin ”Nya affärsmöjligheter i blå näringar”.

De övriga nominerade i samma kategori är ”Rekonditionering av mager torsk fångad av kustfisket”, samt ”Fiskodling med växthus”. Läs mer om Fjordguiderna och de övriga finalisterna här!

Missa inte tungt fiske utanför Västkusten:

https://www.fiskejournalen.se/ta-dem-hart-nyslappt-fiskefilm-pa-riktigt-tung-niva/

 

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avloppsvatten skrämde bor fisken. Foto: Privat.
Hittade avloppsvatten i stället för fisk

Jonathan Bark, biolog hos Sportfiskarna, skulle göra den årliga elfiskeinventeringen i Haga å. När han kom fram till platsen möttes han av en stark stank.

När Jonathan Bark hos Sportfiskarna genomför den årliga kontrollen av fiskbeståndet i Haga å så brukar dom mötas av fisk. I måndags så var det rena vattnet utbytt mot avloppsvatten och fisken var borta.

– Det var fullt med slam på botten som luktade avlopp. Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk. Jag kan säga att det inte luktade gott i bilen sedan, säger Jonathan Bark, till Göteborg direkt.

Direkt efter upptäckten kontaktade han Miljöförvaltningen i Göteborg.

Dagen efter konstaterades att läckan orsakats av ett stopp på Letsegårdsvägen i Billdal. Samma dag påbörjades en slamsugning för att förhindra att det orenade avloppsvattnet skulle spridas vidare.

Jonathan Bark är så klart nöjd över att det gick fort att ta hand om läckan, men samtidigt oroar han sig för fiskbeståndet.

– Det brukar krylla av fisk, framför allt är det mycket havsöring som går upp där och lägger sina ägg. Därför är det ett viktigt vattendrag för kommande generationer av fisk, avslutar Jonathan.

Du kanske även gillar detta