Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Fiskejournalens illustratör och redaktör för avdelningen Fisketipset blev 85 år gammal.
Fiskejournalens medarbetare Ingvar Ohlsson avliden

Illustratören, Fisketips-redaktören och sportfiskaren Ingvar Ohlsson har lämnat oss.

Många kan ha stött på Ingvar i tidningen Fiskejournalen, dels genom hans illustrationer och dels genom den dåvarande populära avdelningen Fisketipset. Förutom medarbetare till tidningen var Ingvar givetvis en hängiven sportfiskare där havsfiske, pimpelfiske och flugfiske efter lax stod högst upp på önskelistan. Det var heller inte sällan Ingvar följde med redaktionen på expeditioner i fjärran vatten – långt utanför Sveriges gränser. Men om Ingvar själv fick bestämma så lockade fisket i hemmavattnen mest, inte minst flugfisket i Ätran. Så sent som i maj förra året knep han sin sista ”vårblänkare”.

Sista kastet gav en fin blanklax från Ätran. Maj 2019. Foto: C-G Sten.

– Efter några kast drog Ingvar på en fin lax. Fisken stretade emot rejält ute i strömmen och Ingvar fick krama hårt om grejorna för att hålla den stora fisken i schack. Efter en dryg halvtimma gav fisken med sig och jag fick äran att taila en vacker vårlax. Ett härligt minne som etsat sig fast, berättar vännen Olof Johansson.

Ingvars obotliga uppfinnarglädje har genom åren glatt tusentals läsare och det är med stor saknad vi på redaktionen skriver de här raderna. Ingvar blev 85 år gammal.

 

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta