Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Robert Westin
iFiske och fiskekort.se berättar att fiskekortsförsäljningen fortsätter att öka.
Försäljningen av fiskekort fortsätter att öka markant

Fiskekortsleverantören iFiske passerade igår förra året totala försäljning. Intresset för fiske har ökat kraftigt i år vilket märks.

För några månader sedan kunde Fiskejournalen rapportera att fiskekortsförsäljningen hade ökat mycket i Sverige. Ökningen verkar fortsätta. Vid lunchtid igår passerade iFiske förra året totala försäljning som innebär 200 000 fiskekort.

– En ökad tillgänglighet gör att det säljs fler fiskekort idag, säger Thomas Abrahamsson som äger iFiske.

Enligt en rapport som nyligen gavs ut av Havs- och vattenmyndigheten har intresset för sportfisket ökat i Sverige, även före pandemin. 2019 angavs att ytterligare 300 000 människor anser att sportfisket är en viktig del i deras fritid vilket innebär att 1,6 miljoner människor fritidsfiskar i Sverige.

Organisationen Sportfiskarna säljer också fiskekort on line via fiskekort.se. Mikael Dalman ser också att ökningen fortsätter.

– Vi har också sett en positiv utveckling på försäljningen, säger Mikael Dalman till Fiskejournalen.

Många tror att pandemin har bidragit kraftigt till ett ökat intresse för fritidsaktiviteter inom landets gränser. Vilket även leder till att fler fiskekort säljs.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta