Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Ålgräset trivs i ljus och bryggornas skuggor kan hota beståndet. Fotograf: Louise Eriander
Fiskens barnkammare hotas av bryggor

Ålgräs är viktiga uppväxtplatser för många fiskar. Bevarandet av dessa unika biotoper är därför avgörande för en fortsatt ekologisk balans längs kusten. Nu visar ny forskning från Göteborgs Universitet att bryggor och marinor hotar beståndet.
Torsk och andra fiskarter lever i ålgräs som yngel. Här kan de leva i skydd från rovdjur och växa sig starka. Det har bidragit till att flera insatser gjorts för att bevara ålgräsängarna. Ändå minskar beståndet och 60 procent av ålgräset i Bohuslän har försvunnit sedan 80-talet. I en ny avhandling beskrivs byggandet av marinor och bryggor i grunda vikar som hot mot det ålgräs som finns kvar.
− Vi ser att skuggning från bryggor leder till att ålgräset har svårt för att växa på ett avstånd av upp till åtta meter från bryggan. Och flytbryggor har större negativ påverkan jämfört med pålade bryggor. Vid flytbryggor är förlusten alltid total, berättar Louise Eriander som gjort studien.

Annons

Läs mer här

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta