Annons
Gäddskolan del 2 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Gäddskolan del 2

Gäddskolan, del 2

Balansera gäddspinnutrustningen

 

 

Av David Lundqvist

Riktat spinnfiske efter stora gäddor är ett tungt fiske som domineras av stora vobbler. En stor och tung vobbler ställer speciella krav på utrustningen. Nålsögat för en gäddspinnutrustning är krokningen och det är vid den de flesta stora gäddor missas. David Lundqvist ger dig detaljerna som avgör.

Krokar

Krokar är förhållandevis billiga, men extremt viktiga. Kroken skall vara vass, kroka bra och behålla krokfästet. Den skall också vara så stor att krokspetsarna sticker utanför betets profil – när gäddan håller betet skall det inte vara möjligt att kroken döljs av betet.

Kroken skall vara så stor att spetsarna sticker utanför betets profil. Satsa på kvalitetskrokar, som Owner, Gamakatsu och Eagle Claw.

Owner finns i flera modeller, men en av dem är tjock i godset och ganska tung. Bra när du vill balansera beten som inte har rätt häng i vattnet. Gamakatsu är tunn, lätt, stark och krokar mycket bra. Eagle Claw har inåtböjda spetsar, vilket är bra när du fiskar över steniga bottnar där spetsarna lätt skadas. En stor gädda har ett stort gap. Det är ingen mening med att köra med små krokar. Själv använder jag sällan krokar mindre än storlek 1/0, oftast 2/0 eller större. På mina största jerkbaits sitter det 5/0:or. Krokarna skall harmonisera med betet.


Vassa krokar är en förutsättning, vässa ofta!

Hakar och tafsar

Många mindre beten får en mycket bättre gång med en lätt, tunntrådig rund hake. Darts ”hard lock” är en favorit. Fiskar du med tyngre beten påverkar inte haken betet på samma sätt, så i de fallen väljer jag hellre en något kraftigare. Dragstyrkemässigt räcker en liten tunntrådig hake gott och väl, men under fisket utsätts haken för andra påfrestningar, då vill man ha lite extra marginaler. En bra hake kostar inte många kronor, kika efter kända märken som Berkley, Rosco och Sampo.
Beteshaken sitter på någon typ av tafs. En stel enkeltrådstafs ger en del beten bättre gång och förhindrar att betet hakar. En kraftig plastad tafs är stryktålig, men klumpig. En tunn oplastad är motsatsen. Där emellan finns en mängd mellanting, till exempel DD Soft Steel med ett tunt nylonhöjle som är stryktåligare än en bar ståltafs, men mycket smidigare än den med ett tjockt plasthölje.


Grundregeln är långa tafsar, men vid vissa situationer blir det klumpigt och då får du korta, som t ex vid jerkbaitfiske.

Fiskar du ett stort bete i mörkt vatten kan du gärna välja en kraftig variant för att vara på den säkra sidan. Men med ett litet lätt bete i en klarvattensituation hade prioriteringen sett annorlunda ut. Här gäller det att få betet att smälta in så mycket som möjligt.
Tafslängden vid spinnfiske beror lite på fiskesituationen. En lång tafs på 60-70 centimeter är alltid en extra säkerhet om det är bra fart i gäddorna, till exempel om gäddan slukar betet och sedan roterar och snurrar upp tafsen runt käkarna. Vid jerkbaitfiske med styv tafs blir dock en så lång tafs ganska klumpig. Då kör jag hellre en kortare på cirka 30 centimeter.

En variant jag provat på senare tid och som gett mig några extra gäddor när det varit soligt, klart i vattnet och trögfiskat, är en 15 centimeters ståltafs som skarvas ihop med 100 centimeter 0,60 nylon alternativt flourocarbon. Ändan med stålet fiskas mot betet. I de situationer som den här tacklingen är aktuell blir det sällan några problem att använda en så här osedvanligt kort ståltafs. Nio av tio gäddor krokas nämligen på vobblerns bakersta krok. Supertröga gäddor som stått som dartpilar i bottenslammet, men som ändå inte kunnat motstå ett förföriskt presenterat bete.


Var noga med detaljerna i din utrustning – hela vägen, ända ut till krokspetsen. Det kommer att göra dig till en bättre gäddfiskare.

 

Linan är nästa detalj.

Numera använder jag uteslutande flätad lina vid gäddspinn. Fördelarna är överlägsen beteskontroll, känsla och goda krokningsegenskaper. En flätad lina är dyr i inköp, men betalar sig snabbt eftersom man inte förlorar i närheten lika många beten som vid fiske med nylonlina. Själv har jag inte förlorat ett enda bete de senaste säsongerna.
Fiskar du grunt, ner till några meter, finns det ingen anledning att fiska klent. Standardlinan för mig är 0,36 Power Pro medan flera av mina kompisar använder 0,41. Med en så kraftig lina på rullen förlorar du inte betet om rullen övervarvar i kastet med skatbo som följd, en tunnare lina snärtas lätt av. Nackdelen med en grov lina är att den lyfts mer i vattnet under inspinningen än med en tunn. Därför finns all anledning att gå ner i lindimension vid djupare fiske, om man vill nå ner till önskat djup. Vid djupt fiske med stora beten är 0,32 till 0,28 bra dimensioner. Fiskar du med mindre beten som 15 centimeters shadjiggar fungerar 0,23 till 0,19 bra.

Spöt

Spöt är den mest missförstådda delen av utrustningen. Det är märkligt att det i ett land som Sverige, där gäddspinn är väldigt populärt, knappt finns spön som är lämpade för uppgiften. Ett spö för gäddspinn måste vara kraftigt för att du skall lyckas bra med krokningen, men det måste också ha rätt längd för att kasta och fiska betet samt slutligen också fajta fisken.


Spöt måste generera tillräckligt med kraft för att flytta betet och driva in krokarna.

Vikten av styrka i spöt får aldrig underskattas vid gäddspinn. Den är essentiell vid krokning och för att fiska betet genom växter. Några växtstjälkar som dödar betets gång, rycks lätt av betets krokar om du har ett spö med kraftig underdel. Direkt kraft och en snabb aktion är nödvändigt för att flytta ett stort bete som gäddan låst mellan käkarna. Dessutom är det stora krokar som skall drivas in i gäddkäften. Detta är uppgifter som ett spö med en mjuk och djup aktion inte klarar fullt ut.
Jag har många gånger fått erfara att det efter krokningen tagit tvärstopp, följt av långsamma djupa gungningar under några sekunder, innan linan hängt slak och fisken varit borta. Det som hänt är att spöt inte haft tillräckligt med kraft för att flytta betet och driva in krokarna. Problemet ligger ofta i en för djup aktion. Ändå måste spöt vara mjukt i toppen så att inte krokarna tappar fästet under drillningen. För att försvåra för fisken att skaka loss betet måste slaklina undvikas. Det gör du genom att ha lite böj i spöt under drillningen. Med en för kraftig topp tvingas du sätta för hård press på fisken och krokfästet. Resultatet är ett förlorat krokfäste efter några skakningar från gäddan. Det är med andra ord små skillnader mellan för lite och för mycket kraft i ett gäddspinnspö.
Jag föredrar relativt korta spön. Det spö jag använder mest har jag beställt från USA. Spöt är 7 fot långt, har en helt styv underdel och en rekommenderad kastvikt på 100 gram. Mitt jerkbaitspö är 6 fot och kastar vad som helst. För lättare fiske har jag ett 7,5 fots spö som kastar 50 gram.
Vid båtfiske är det sällan som några meters extra kastlängd är avgörande för resultatet, och kastlängd ser jag som främsta skälet till att välja ett långt spö.

En del fiskare tycker att de kan styra fisken bättre under drillningen med ett långt spö, och därmed lättare hålla fisken borta från propeller och ankarlina. Det är säkert så, men jag ser faktiskt inga problem med att styra fisken med mitt 7 fots spö heller.
Fördelarna med ett kort, kraftigt spö ligger i känslan, kontrollen under fisket och krokningsegenskaperna. Många tycker dock inte att det är någon känsla att fiska med ett spö som känns som ett kvastskaft, jag tycker tvärtom. I en helt oelastisk utrustning försvinner ingenting av det som händer under vattnet, minsta stöt fortplantas rakt in i ryggmärgen.
Givetvis handlar det om personlig smak vilken spöaktion man tycker om. Att man lyckas bättre med det kraftiga spöt är dock tveklöst.

Rullen

Rullen måste hålla. En gäddspinnrulle skall vara kraftigt växlad, robust och ha direktstopp. En haspel känns för klen vid fiske med stora beten och mycket känsla förloras i alla vinklar på linan och i växeln. Fiskar du med beten som har mer än en krok, vilket de flesta gäddbeten har, är det också lätt att betet roterar under kastet och hakar i. Detta händer extremt sällan med en spinnrulle. Vill du ändå fiska med haspel, kan du prova att inte fylla rullen med lina ända upp till kanten på spolen. Då hasplar inte linan av lika lätt, och betet bromsas tillräckligt under kastet för att inte börja rotera.
Jag använder uteslutande multirullar till gäddspinn. Många modeller packar ihop efter ett tags användning. De rullar som sitter på mina spön – och som har hållit än så länge – är Shimano Calcutta 401TE, Ambassadeur 6500CL och Ambassadeur 5600 UC. Calcuttan är vänstervevad och sitter på jerkbaitspöt. Vid jerkbaitfiske fiskar du med spöt. Är du högerhänt, fungerar det alltså bäst att låta högerhanden fiska med spöt, medan vänsterhanden tar hem linan. Calcuttan har också en mycket bra broms, vilket vid fiske med extremt styva korta spön och stum flätlina är extra viktigt.
Vid vanligt spinn fiskar du med veven. Då är det vevhanden som ger betet dess gång, medan spöt hålls låst i position för att när som helst kunna svepa in ett kraftigt mothugg. På den stora Ambassadeuren sitter det ett stort T-hantag som är en bra detalj vid fiske i kallt väder med köldstela fingrar. Den är också mycket robust och den enda rulle jag fiskat med som har en hundraprocentig backspärr, åtminstone har mitt exemplar det. Den kraftiga konstruktionen och den väl tilltagna veven, gör den bekväm vid fiske med stora och tunga beten.
Det finns en tid på året då ett litet bete känns speciellt hett och det är tiden precis runt leken. Då är ofta vädret behagligt och köldstela fingrar inte längre något problem. Med en mindre rulle, tunnare lina och ett lättare spö blir du känsligare. Då använder jag den mindre Ambassadeuren. Dessutom har ett mindre bete mindre krokar som harmoniserar bättre med ett lite mjukare spö.


Mår du bra så fiskar du bra! Glöm därför inte att alltid vara mätt och välklädd.

Klädsel

Klädseln är viktig för att behålla skärpan. Mår du bra så fiskar du bra. Därför skall man göra det så bekvämt för sig som möjligt. En keps som skyddar mot solljus en solig dag är guld värd. Ett par polariserande glasögon håller glittret från vattnet borta och hjälper dig att upptäcka fisk som följer betet. Ett stödbälte av den typen som vårdpersonal eller byggarbetare använder, sparar ryggen och gör att du orkar fiska fokuserat flera dagar i rad.
Ett par gummiklädda ankarhandskar håller händerna torra när ankaret skall upp. En rånarluva och ett par skidglasögon håller fartvinden borta från ansiktet vid förflyttningar och gör att du har kvar känseln när du skall börja fiska.
Var uppmärksam på var ditt fiske brister. Det finns hur mycket hjälpmedel som helst som gör dig till en bättre fiskare. Exploatera möjligheterna och öka dina chanser!