Annons
Jakten på det perfekta betet - del 1 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Jakten på det perfekta betet – del 1

Tre av Stampes fantastiska kreationer. Från vänster Ripper cranc tail, Legion customabborre samt Manson Regular

Av Kristian Stam

Känslan är obeskrivlig när den första storgäddan kastar sig över det egentillverkade betet, som du har slipat på länge, ett bete som du själv har målat – ett bete som är ditt. Att tillverka en egen vobbler är inte så svårt som du kanske tror. Tar du dig bara tid och planerar snidandet, har du en god chans att få ett bra resultat.
Dessutom är det den ultimata sysselsättningen under mörka vinterkvällar.

Börja med formen
Hur vill du att ditt jerkbete ska se ut? Formen på betet beror på vilken typ av gång du vill ha. Här gäller det att tänka sig hur vattenmotståndet påverkar formen. Ett smalt spetsigt bete har bättre chanser att glida långt än ett bete som är kort och högt. Krokiga, udda former kan vara svåra att lyckas med, medan vissa former nästan inte går att misslyckas med.
När jag designar ett nytt bete, brukar jag börja med papper och penna. Jag skissar först på ett flertal olika former. I bakhuvudet har jag vilken typ av gång som jag har tänkt mig.
Efterhand växer en form fram som jag är nöjd med. Nu är grunden satt, även om betets form förmodligen kommer ändras lite under processens gång.
Glöm inte att redan nu tänka ut var krokar och nosögla ska sitta. Fundera på vilken placering som ger den bästa krokningen.

Föredrar ek och bok
Nu är det dags att föra över formen på en träbit, men av vilket träslag?

Man kan använda de flesta träslag, men jag föredrar ek eller bok, som har hög densitet. Det gör att du inte behöver förtynga dina beten lika mycket. Bok har också väldigt täta fibrer vilket är bra, inte minst om du vill karva ut olika former för att göra betet mer fisklikt eller ge det din personliga touch.
Bredden på betet gör du efter tycke och smak, men tänk på att bredden påverkar rörelsen i vattnet. En bra regel är att krokspetsarna bör gå utanför kanten på betet för bästa krokningsförmåga. Om du inte får tag i virke med rätt tjocklek så hyvla ner ämnet till rätt dimension med en handhyvel. Alternativt så pratar du med någon snäll farbror på närmaste snickeriverkstad som kan hjälpa dig att få till rätt tjocklek på virket.

Ibland behövs det många skisser för att hitta rätt.

Utsågning och fräsning
Klipp ut din mall och för över den på det utvalda träslaget. Såga ut ditt bete. En sticksåg lämpar sig bra till detta. Om du har många ämnen att såga ut, är det dock lättare med en bandsåg. Ett tips är att fråga närmsta skola om du kan få låna träslöjden, där brukar finnas en bandsåg. Såga inte av några fingrar!
Nästa fas är att runda till kanterna. Det billigaste alternativet är att tälja av det mesta med en kniv, sedan använda en rasp och slutligen sandpapper.
Bandslip går också bra att använda, men med både täljandet och bandslipen kan det vara trixigt att få alla sidor lika. Ska du göra många beten, är det enklast att använda sig av en fräsmaskin och då gärna tillsammans med ett fräsbord.
Fingrarna lever extra farligt vid fräsning. Frässtålet kan plötsligt hugga tag i betet och rycka med fingrarna in. Ett kvalitetsstål gör det mer säkert eftersom de skär betydligt bättre än budgetstålen, dessutom håller de längre.
Det finns flera olika fräsradier på stålen. Välj efter tycke och smak. Själv använder jag ett stål med 9,5 mm radie till beten som är 20-22 mm tjocka. Ta det försiktigt och tänk på var du har fingrarna!
Nu, när träbiten är fräst, kan du börja ana hur slutresultatet kommer att bli.

För att lättare markera mitten på betet, använder sig Stampe av ett ritsmått.

Viktigt att vikta
När man ska vikta den livlösa träbiten gäller det att fundera över hur man vill att det färdiga betet ska uppföra sig. Jag tycker att gången gärna får ha en liten ”defekt” och inte gå som en missil, från sida till sida. Den ska vicka till ibland och kanske göra ett avstick åt något oplanerat håll.
Om du viktar betet så att det blir framtungt eller baktungt, ökar chansen att få en mer irrationell gång, eftersom varje knyck med spöt gör att betet strävar uppåt eller nedåt.
Alla former tillåter inte denna egenskap, utan det är något som man måste prova sig till.
Det finns inget facit på var vikterna ska sitta. Prova olika placeringar så att du lär dig hur just den här formen påverkas.
Fångar du inte så mycket fisk på betet så kan det vara läge att ändra något, ibland kan förvånansvärt lite göra att man går från fiasko till succé.

Hitta viktcentrum
Börja med att hitta viktcentrum genom att lägga betet på en penna eller rundstav. När det inte väger över åt någon sida så har du träffat rätt.
Om du placerar vikterna precis på denna punkt, så kommer ditt bete att svänga ganska så tvärt och inte glida iväg så mycket. Om du gör ett tail-bete, kan det hända att detta är enda stället som du kan sätta vikten, eftersom svansen bromsar mycket av den axiella rörelsen.

Placerar du istället vikterna två-tre centimeter från nos och stjärt, har du ett bra utgångsläge att finslipa på. Borrar du för djupa hål så att vikten hamnar mer i ryggen, kan det hända att betet kantrar. Men ibland kan detta vara av godo, till exempel om du gör ett högt jerkbete och vill ha lite mer ”bellyflash”.
Försök att få vikterna centrerat på betet. Jag brukar använda mig av ett ritsmått för att få en markerad centrumlinje. Sedan förborrar jag hålen med en liten borr och passar även på att borra hålen där jag ska ha öglorna. Har öglan 3 millimeter i diameter så använder jag en 2,5-millimetersborr. När detta är färdigt så fräser jag kanterna som jag vill ha dem.
Om betet skulle ligga lite snett i vattnet så kommer det inte att gå likadant åt båda sidor.
Gäddan kommer med all säkerhet tycka att det ser mumsigt ut, men jag vet många fiskare som stör sig om denna egenskap finns i deras nyköpta bete.

Stampe kör ofta på känn, menför oss nybörjare kan en våg vara bra att ha.

Bly är svårt att undvika
För det mesta används bly som förtyngning. Tyvärr är bly inte bra för miljön, men än så länge finns inga bra alternativ som är lätta att handskas med.
Jag har tillverkat en gjutform av två stycken plattjärn som jag använder för att få ut 19-millimeters blystänger.
När du smälter bly måste du vara försiktig. Blyångor är giftiga och kan ge akut illamående samt att det på sikt ger nervskador och fertilitetstörningar. Använd mask och vistas utomhus, i dragskåp eller i en bra ventilerad lokal. Håll också gjutformen torr. Finns det lite vatten i formen, kan det bli en liten explosion som sprätter upp i ögonen.
För att sedan få fast blyet i betet, använder jag ett dorn och en hammare.

Tiden från start till fiskbart bete är ca 1-1,5 vecka. det som drar ut på tiden är topplacken som vill ha några dagar på sig att härda.

För att få rätt sjunkhastighet justerar jag betena i en stor balja. Tänk på att allt ska vara monterat när du gör detta, både öglor, krokar och tafs.
Lägg gärna en klick epoxylim på gängorna innan du skruvar i öglorna. När alla lager med lack kommer på, påverkar även detta sjunkhastigheten. Om det sjunker för snabbt, borrar du bara ut lite bly. Vill du ha ett bete som är helt svävande, ska det sakta flyta upp mot ytan när viktningen är klar. Just svävande – suspending − är det svåraste att få till eftersom det handlar om ytterst små marginaler.
I de flesta fall, kan du modulera det sista med olika krokar, fjäderringar och tafs.

Det är bra att ha många beten med olika viktplaceringar med sig vid provtillfället. Ha även med färdiga beten för att jämföra gången.

Jag väljer att inte impregnera mina beten innan jag viktar dem. Materialet suger förvisso lite vatten vid detta moment, men har du bara en ungefärlig uppfattning om mängden bly, behöver inte vattentiden bli så lång. När jag har viktat klart, torkar jag snabbt av betet och låter det torka ordentligt tills nästa moment.
Fyll sedan hålen som blivit kvar vid blyet med plastic padding. Slipa rent med ett grovt sandpapper. Kassera de beten som inte känns bra. Det finns ingen anledning att lacka och måla ett bete som inte fungerar.
När du nu börjar bli nöjd med allting, ska betet givetvis testas i sjön. Gör gärna flera olika varianter som du testar vid samma provtillfälle. Förhoppningsvis så har du lyckats skapa en liten godbit.

Nu är det bara ytan kvar – målning och lackning. Men börjar du tillverka dina beten nu, kommer du vara redo för det momentet precis när nästa nummer av Fiskejournalen kommer. Där kommer mina tips på målning och lackning.

En penna räcker för att hitta viktcentrum.

FEM TIPS
1. Ha inte för bråttom!
2. Gör betet som du själv vill ha det, inte som andra tycker.
3. Våga prova olika former och viktningar. Det är bara en träbit.
4. Vänta med att göra betet helt färdigt tills du är nöjd.
5. Än en gång, ha inte för bråttom!

Verktyg för enstaka beten
*Sticksåg
*Kniv
*Rasp
*Sandpapper
*Borrmaskin

Verktyg för mer seriös tillverkning
*Bandsåg
*Fräsmaskin med fräsbord
*Pelarborrmaskin
*Bänkslip
*Borrmaskin