Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige
Bidra med 100 kronor till fiskevården i Stockholms län så kan du pryda din bil eller båt med den här dekalen och visa att att du bryr dig om miljön och fisket i länet!
Fiskevårdsdekalen 2016

Fiskar du i Stockholms län och vill bidra till ett bättre fiske i länet? Då kan du köpa Fiskevårds-dekalen och medverka till att det nappar bättre!

Fiskevårdsdekalen är ett bevis på att du som vill, bidrar till fiskvården i Stockholms län. Alla pengarna går oavkortat till fiskevård, som exempelvis restaurering av havsöringsåar, utsättning av havsöring och gös, för att stärka bestånden. Man sätter också ut risvasar där abborre och andra fiskar kan fästa sin rom på för att ge bättre förutsättningar för en naturlig reproduktion. Pengarna går även till återställande av lekområden, där till exempel landhöjningen snörpt av lekvikar. Odling och utsättning av gäddyngel i ytterskärgården, där gäddan nästan försvunnit, är ett annat exempel på konkret fiskevård ditt bidrag går till.  Fiskevårdsarbetet utförs av Stockholm stad, samt med hjälp från många frivilliga krafter, vilket är nödvändigt för att få stor effekt.

”Det är roligt att så många fiske- och miljöintresserade volontärer vill känna sig delaktiga i fiskevårdsarbetet i länet”, säger Gunnar Berglund på Stockholm stad.

Annons

Fiskevårdsdekalen kostar 100 kronor och pengarna sätter du in på PlusGirokonto: 1558979-9. Glöm inte att ange din adress när du gör inbetalningen. För mer information om fiskevårdsarbetet: www.stockholm.se

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta