Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskevårdspengar från SGK

Vill du, eller din klubb, genomföra fiskevårdsåtgärder för gäddorna i era vatten? Då finns det pengar att söka hos Svenska Gäddklubben.
Pengarna kommer från överskottet i Svenska Gäddklubbens verksamhet och tanken är att dom ska användas för gäddfiskefrämjande verksamhet.
– Vi hoppas verkligen att alla intresserade tar chansen och skickar in en ansökan. Jag hoppas även på att folk tänker utanför ramarna för vanlig fiskevård. Vill man söka pengar för att hålla en gäddträff där man bjuder på grillade hamburgare, så gör det. Vill man söka pengar för att röja upp en igenvuxen vandringsled till en gäddlekplats eller söka pengar för att dela ut en Rapalavobbler till alla förstaklassare i den lokala skolan, så sök för det. Vi ser fram emot alla  förslag, säger SGK:s fiskevårdsansvarige Tobias Fränstam.
För 2011 har har 15 000 kronor avsatts till fonden. Läs mer på SGK:s hemsida.
Svenne Andersson

Gäddfiskevård kan vara många olika saker och SGK vill att folk visar fantasi när de ansöker.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta