Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fisk släpptes ut – och fisk fångades nästan direkt. Problemet är att det inte är lagligt. Foto: Fortum
Fiskfest i Stockholm – men den här gången i digital form

Logga in i stället för att ge dig ut. Det är uppmaningen från Fortum, fastighetsbolaget HEBA och Stockholm Stad. Det handlar om de 30 000 lax- och öringarna som ska släppas ut i Stockholms ström.

Just denna dag, 4 maj klockan 13.00, är det alltså dags för en mångårig tradition vid Stockholms ström. Ända sedan 1970-talet har utsättningarna av fisk pågått, vilket ligger till grund för det populära sportfisket i innerstaden. Men på grund av omständigheterna kring covid-19 så uppmanas det alltså inte till folkfest – åtminstone inte på den aktuella platsen.

– Eftersom vi fortsatt skall tänka på att hålla avstånd och undvika trängsel så önskar vi att hålla åskådarantalet på en låg nivå. Samtidigt vet vi att laxsläppet är mycket populärt, och för många ett riktigt vårtecken. Därför ordnar vi en direktrapportering på plats med en direktsändning från evenemanget, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige i ett pressmeddelande.

Så logga in här och spana in framtidens fångster – när de vuxit till sig lite grann.

Läs mer om fiskar i stadsmiljö:

Se när vilda fiskarna hittar vägen i Västerås

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta