Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska det bli förbjudet att ta hem fiskfiléer från Norge? Foto: Buboadventure
Fiskstopp vid gränsen – förslag som sågas av förbund

Förslaget om att förbjuda utförsel av norsk fisk väcker debatt – inte minst inom Norges egna gränser. Norges jägare- och fiskeförbund NJFF går nu emot regeringens förslag om kraftigt skärpta regler.

Norska regeringen har väckt ett förslag om att förbjuda turister att ta med sig fångad fisk hem från landet, med anledning av att smugglandet över landsgränserna har ökat i takt med fisketurismen. Motiveringen sägs vara att det skadar den norska fiskeindustrin rejält.

Det ligger bland annat ett förslag om att det ska bli förbjudet att föra egenfångad filead fisk över gränsen.

Under 2018 sänktes gränsen för hur mycket fångst som får föras ut ur Norge. Gränsen är numera tio kilo, med undantag för registrerade verksamheter, exempelvis sportfiskecamper, då 20 kilo får föras ut. Även bötesbeloppet höjdes till 200 norska kronor per kilo.

NJFF säger nu nej till regeringens resonemang, och menar att utförselreglerna inte bör ändras.

– Det är riktigt att begränsa hur mycket fisk det får föras ut ur landet, men att sätta gränsen till noll för vanligt folk gör mer skada än nytta. Vi får inte hamna i en situation där vi straffar den laglydiga majoriteten i jakten på att sätta dit den olagliga minoriteten, säger Øyvind Fjeldseth som är fiskekonsulent på NJFF.

De efterlyser istället ett arbetssätt där fisketuristerna får bättre information kring fiskeregler och utförselregler, i hopp om att det ska ge ett bättre resultat än ett förbud.

Läs om mer konflikter:

https://www.fiskejournalen.se/foreningar-far-hard-kritik-for-angeldonstavling/

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta