Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

Harrens livspussel läggs nu av länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Anders Lundin

Fiskvägar och så kallade omlöp fungerar dåligt, och oftast är det bättre för både miljön och kraftverksägaren att riva ut i stället. Det är två slutsatser som Sportfiskarna drar, i hopp om en grön våg när vattenkraften nu ska förses med moderna miljövillkor.

Redan i vintras konstaterade länsstyrelsen i Norrbotten att vandringsvägar för fisk inte fungerar bra. Det var på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten som länsstyrelsen inventerade fiskvägar i Norrbotten och Västerbotten. Drygt 40 fiskvägar undersöktes, och resultatet var dystert. Bara hos hälften av anläggningarna hittade fisken vägen upp. Vid vandring nedströms ett kraftverk eller damm så var siffrorna ännu sämre, där ingen anläggning bedömdes fungera mycket bra, rapporterades det bland annat i P4 Norrbotten.

Samma dystra rapport kunde Sportfiskarna ge efter det årliga elfisket i Stockholms län, som visade att det i princip saknas rekrytering uppströms fiskvägar. ”Det är endast vid optimala vattenflöden som havsöringen klarar att passera vandringshinder där det byggts fiskvägar”, konstaterade de på sin hemsida.

Därför hoppas nu Sportfiskarna att många ägare till småskaliga kraftverk ska riva ut, i samband med att den nya lagstiftningen för vattenkraft träder i kraft.

Så här skriver de på sin hemsida:

”Den nya lagstiftningen för vattenkraft från januari 2019 innebär att i princip alla vattenkraftverk under en tjugoårsperiod ska prövas för moderna miljövillkor. Genom en branschgemensam finansieringslösning ska de åtta största kraftbolagen nu bidra med totalt 10 miljarder SEK till miljöåtgärder under 20 år. Finansieringen kommer att täcka prövningskostnader och 85 % av kostnaden för miljöåtgärder som fiskvägar och utrivningar, och dessutom 95% av produktionsbortfallet. Då kraftverksägaren kompenseras för produktionsbortfall betyder det att småskaliga kraftverksägare kan göra en väldigt bra affär om man väljer att lägga ned sitt kraftverk och riva ut det. Med andra ord en win-win-situation för både miljön och kraftverksägaren”.

Läs även om detta i Fiskejournalen:

Norsk politiker tar rygg på Åre – vill stoppa odlad lax

 

Publicerad: 03 September 2019
Av: Anders Lundin