Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Testfiske med Release-Connector har gett fina resultat, meddelar Jens Bursell. Bild: Fisk & Fri
Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Vi skrev nyligen om att dansken Jens Bursell – som är Fisk & Fris storfiskande chefredaktör – har fått vetenskapligt stöd för sina release-tackel. En omfattande studie på framförallt gädda visade att hans release-tackel med små trekrokar fångade fler fiskar än om samma beten fiskades med stora trekrokar. Dessutom var avkrokningstiden kortare och fiskarna uppvisade mindre krokskador och färre blödningar.

Samma idé ligger bakom hans uppfinning Release-Connector, som passar till olika typer av genomlöpsbeten, exempelvis kustwobbler och tubflugor. Provfiske efter lax, regnbåge och havsöring har gett massor av fisk och ofta snabb och skonsam avkrokning.

Annons

”Med Release-Connector kan du snabbt, enkelt och utan annan utrustning få 50 procent fler landningar på dina genomlöpsbeten”

– Små trekrokar ger betydligt högre landningsprocent än stora enkel- och trekrokar om de monteras på rätt sätt. Med Release-Connector kan du snabbt, enkelt och utan annan utrustning få 50 procent fler landningar på dina genomlöpsbeten. Dessutom går de 30 procent snabbare att montera, menar Jens Bursell.

Release-Connector kan beställas i Fisk & Fris webshop och kostar 29 danska kronor för ett fempack.

Från den 28 juni kan de även beställas på Sportfiskegigantens hemsida. 

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta