Fler puckellaxar i Ätran

Den här fisken filmades vid Herting i måndags kl. 08:14. - En klockren puckellax, konstaterar Hans Schibli på länsstyrelsen i Halland. Foto: Fiskadata.se

Kameran vid Herting i Ätran har de senaste dagarna filmat ett flertal misstänkta puckellaxar. – Vi är oroade och tar gärna hjälp av sportfiskare för att få en bättre uppfattning om situationen, säger länsstyrelsens fiskexpert Hans Schibli.

De senaste rapporterna kommer efter att Patrik Lindström tidigare hittade en död puckellax högre upp i ån. Att fyndet inte var en slumpfisk tycks nu stå klart, och Hans Schibli är oroad.
– Det är klart att det inte är bra. Puckellaxar kan konkurrera med vår genuina ätranlax och kanske också sprida sjukdomar, säger han.

Varifrån fiskarna kommer är oklart, liksom varför de nu dyker upp lite varstans i Europa. I Norge har årets rapporter varit betydligt fler än tidigare och även danska åar har fått påhälsning av puckellax.
– Vi vill gärna veta om fler åar i länet har drabbats. Dessa fiskar tycks föredra lite större vatten och vi är nu angelägna om att få in rapporter, inte minst från sportfiskare. Om man fångar en puckellax ska den avlivas, eftersom de här fiskarna inte hör hemma i våra vatten och kan ställa till oreda. Därefter önskar vi att fångsterna dokumenteras och rapporteras in till länsstyrelsens fiskefunktion, säger Hans Schibli.

Vilka åtgärder som länsstyrelsen kan tänkas vidta för att minska puckellaxens utbredning vill han i dagsläget inte spekulera i.
– Det beror på hur många puckellaxar som finns i ån. Det vet vi mer om när Fiskevårdsteknik i Lund har analyserat filmerna från Herting.

Här kan du se fiskarna som filmas i Ätran.

Här kan du se inslag från SVT.

Fiskfakta om puckellax (Oncorhynchus gorbuscha)
Utbredd i Norra Stilla havet och i Norra Ishavet, men har efter utplantering runt Kolahalvön sedan 1950-talet även lyckats sprida sig söderut. Arten leker i rinnande vatten och ynglen vandrar ut i havet redan första året. Fiskarna väger sällan över fem kilo och är en viktig exportfisk, inte minst i nordvästra USA där den även kallas pink salmon.

Foto: Patrik Lindström

Arten känns igen genom prickar på stjärtfenan, små fjäll, smal stjärtspole och mörk munhåla. Hanarna får efter en tid i sötvatten en puckel på ryggen, vilket gett arten dess namn.

Hans Hällman

Publicerad: 26 July 2017
Av: Hans Hällman