Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Torskens framtid i Östersjön är oviss. Är vi på väg att upprepa de misstag som ledde till att bestånden vid Newfoundland fullständigt kollapsade på 1990-talet? Foto: Kustbevakningen
Flera partier vill stoppa monstertrålare i Stockholm

Både Miljöpartiet och Centerpartiet sätter nu ned foten, med anledning av de så kallade monstertrålarna som drar fram i Stockholms skärgård. Skärgårdsfiskarna ska ha första tjing på fisken, inte industrifisket, är budskapet.

De senaste veckorna har debatten gått het kring det storskaliga yrkesfisket som bedrivs längs Östersjökusten. Den som väntat på att politiken ska agera kanske kan vädra morgonluft nu.

– Vi måste stoppa monstertrålarna i skärgården. De hotar att skada Östersjön som redan har stora problem med fiskbestånden. Samtidigt sätts det småskaliga fisket på pottkanten, säger Tomas Eriksson gruppledare Miljöpartiet Region Stockholm.

Miljöpartiet vill nu stoppa trålningen i Skärgården och även se över fiskekvoternas utformning. De vill också att regeringen ska agera för en utflyttning av trålgränsen till 12 sjömil.

KAN AGERA MED FINLAND

Även Centerpartiet är inne på samma linje, och Gustav Hemming, tillväxt- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm, skrev en skarp debattartikel i Svenska Dagbladet på måndagen.

”Att förbjuda allt industrifiske i Östersjön är troligen mycket svårt att få igenom, men att skapa ett förbud mot monstertrålare i Ålands hav, Bottenhavet och Bottenviken borde vara möjligt om Sverige och Finland driver den frågan gemensamt mot EU-kommissionen”, skriver Gustav Hemming.

Han menar att allt från torsk och gädda till fåglar och småskaliga yrkesfiskare drabbas när trålfiskarna fångar 370 gånger mer strömming än alla yrkesfiskare i skärgården tillsammans.

”Ibland är det lätt att glömma bort att svenska trålare och trålare från våra grannländer skapar förödelse i våra närmiljöer. Det kan inte vara rimligt att skärgårdsströmmingen säljs till danska fiskmjölsfabriker och blir foder, samtidigt som det foder vårt naturliv i skärgården behöver försvinner”.

Både Miljöpartiet och Centerpartiet uppmanar nu främst socialdemokraterna och ansvarig minister Jennie Nilsson att agera i frågan. Även Vänsterpartiet har genom riksdagsledamoten Elin Segerlind varit tydlig med att det storskaliga yrkesfisket kraftigt måste begränsas, till det småskaliga kustfiskets fördel.

Läs även om denna nyhet:

Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta