Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vid laxens hus längs Mörrumsån går vattnet väldigt högt. Foto: Martin Johansson
Floden kommer – väcker både oro och fiskförhoppningar

Vanligtvis jublar sportfiskare åt välfyllda vattendrag, men frågan är om det inte börjar bli för mycket av den goda varan? Många vattendrag är redan så fulla att både broar och andra byggnader är i farozonen.

Det har varit en mild vinter i Sverige, vilket bland annat medfört att nederbörd kommit i form av regn i stället för snö. Stora vattenmagasin är proppfulla, och bland de sjöar som tvingats tvångstappats tillhör Vänern. I norra Sverige är det enormt mycket snö på vissa håll, i Kiruna uppemot 3 meter, och även i södra Lappland är det över 2 meter i fjällkedjan. Detta borgar för en rejäl vårflod om några månader. I södra Sverige har redan vårfloden anlänt, och framkallar både uppmärksamhet och oro där den drar fram.

Mörrumsån är exempelvis så full att den hotar intilliggande byggnader.

– Vi har 123 kubikmeter/sekund just nu och enligt prognosen ska det stiga till 131 innan det vänder framåt tisdag–onsdag till veckan. Dessutom vill man öka avtappningen vid Granö kraftverk vid Åsnen med 15 kubikmeter/sekund väldigt snart, för att minska trycket på dammen där, berättar Martin Johansson som är fiskevårdsarbetare på Mörrums Kronolaxfiske.

Ni som följde Vasaloppet kunde se hur snön vräkte ned, och prognosen är att det ska bli mildare väder under veckan med risk för ännu högre flöden.

– Det är inte mycket kvar upp till ena bron här vid laxens hus. Kommer det några träd flytande så är nog bron historia. Hur mycket vatten det blir i slutändan får vi se, men vi förbereder oss så gott det går, säger Martin Johansson.

I klassiska Emån gick det runt 90 kubikmeter under helgen, vilket väckte förhoppningar om att det skulle bli ett lyckat premiärfiske 1 mars. Fiskejournalen återkommer med eventuella fångstrapporter.

Läs även om detta arrangemang:

Meteträffen – en fartfylld förfest till Sportfiskemässan

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta