Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Fiskelycka. Just nu kalasar brunbjörnar i Katmai på leksugna indianlaxar. Bild: Explore Livecams
Följ björnarnas laxfrossa - live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Alaskas väldiga brunbjörnar behöver äta upp sig inför vintern, och årets födotillgång i naturreservatet Katmai är rikligare än vanligt. Indianlaxar hoppar i strid ström och framgångsrika björnar kan få i sig 100 000 kalorier på en lyckad dag.

Även sportfiskare lockas till området och myndigheterna uppmanar till försiktighet om björnarna blir närgångna. Kommer de närmare än 45 meter bör fiskare lämna företräde omedelbart – och kapa linan om en krokad fisk väcker nyfikenhet.

Förutom björnar kan både örnar och vargar passera förbi.

Snacka om spännande fiske!

Läs mer om björnarnas laxfiske i Katmai här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta