Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Följde läkarens råd – åkte fast för tjuvfiske

Läkaren rekommenderade den 68-årige mannen att vara mer ute i naturen. Och jodå – han gjorde slag i saken och bestämde sig för att fiska mer. Tyvärr följde han inte rådet att också köpa fiskekort …

Att någon åker dit för tjuvfiske med handredskap är visserligen ingen större nyhet att rapportera om, men vi kan ändå inte låta bli att uppmärksamma rättsfallet i Eskilstuna.

Det var alltså en 68-åring som följde läkarens råd att tillbringa mer tid i naturen, för att helt enkelt uppnå bättre hälsa. Men mannens fiskeutflykt slutade i fiasko, närmare bestämt i Tingsrätten.

Det blev nämligen kontroll vid vattnet där mannen skulle utöva sin rekreation, och då visade det sig att han saknade fiskekort. Det blev polisanmälan, och även om 68-åringen erkände att han fiskat på den dag och plats som åklagaren påstod, så ville han inte erkänna att det på något sätt var brottsligt.

Åklagaren hade dock en hel del bevisning i målet: fotografier av kartor av platsen, tillståndskarta, fotografi av förbudsskyltens utformning och av det fiskeredskap som 68-åringen hade använt den aktuella dagen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Tingsrätten såg inga förmildrande omständigheter i att det i grund och botten skulle handlat om en läkarrekommendation, utan slog fast att det får anses vara allmänt känt att det i svenska vatten finns regler kring fiske. 68-åringen dömes till 30 dagsböter á 50 kronor för brott mot fiskelagen.

Läs om fisktrender:

https://www.fiskejournalen.se/the-new-york-times-ny-guldalder-for-flugfisket/

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta