Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Folk befriar floden Maipo från en damm. Foto: Från Facebook
Folk gör uppror – rev damm som hindrade fisk

Chile är ett av få länder i världen där det går att köpa vattenrättigheter, och under hösten har det pågått ett blodigt uppror mot nyliberalismen som ansetts orsaka stor skada för både människor och naturen.

Många av Chiles naturresurser är hårt exploaterade av exempelvis vattenkraft och fiskodlingsindustrin, och många fiskförande vattendrag har täppts igen av dammar som byggts för bevattning. Det uppror som sprider sig i Chile börjar också omfatta just naturresurserna, och nu har det släppts bilder från floden Maipo vid Santiago där folk tagit saken i egna händer och helt enkelt rivit en av dammarna. Folk som bor längs floden är helt enkelt trötta på att fisk inte kan vandra och reproducera sig.

Se hela klippet här, som även Älvräddarna länkat till.

Läs om glada nyheter för vattnet:

https://www.fiskejournalen.se/gladjebesked-kampanj-for-vatten-gav-resultat/

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta