Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kommer Fiskedestination att hitta guldöringen i Lappland? Foto: Rolf Nylander
Förändrat klimat kan leda till längre fiskesäsonger

Klimatförändringar kan leda till stora förändringar inom sportfisket. Inte bara när det gäller vilka arter som finns tillgängliga, utan även hur länge själva fiskesäsongen kan sträcka sig.

Det kan konstateras att is-säsongerna blivit markant kortare på många håll i Sverige, och att isen inte ens hinner lägga sig på vissa håll innan våren kommer. Varmare väder påverkar också förhållandet mellan arter och fisktillväxten, där exempelvis abborren kan gynnas, samtidigt som rödingen missgynnas. Det kan du läsa mer om här!

Däremot kan det gynna sportfiskare, åtminstone när det kommer till hur länge säsongen i strömmande vatten varar. Populära vattendrag i Norrland som i dag har öppet under juni–juli–augusti, kanske inom en överskådlig framtid kan förlänga säsongen. Det handlar helt enkelt om trenden på flera håll att harren leker tidigare och att öringen leker senare.

– Om den här utvecklingen fortsätter så är det kanske möjligt att tidigarelägga säsongen i maj, och förlänga den i september, säger fiskbiologen Ingemar Näslund som föreläser just kring detta.

Han konstaterar att is-säsongen exempelvis blivit en månad kortare på jämtländska Storsjön sedan mätningarna startade 1871, och att väderstationen på Frösön redan uppnått en 2-gradig medeltemperaturhöjning sedan 1960-talet. I vissa bäckar har det medfört att harren börjat leka tidigare än innan.

Även om vattenflöden och förhållanden varierar stort mellan olika områden, så uppmanar han helt enkelt fiskevårdsområden att väga in effekter av klimatförändringar i förvaltningen av sina vatten.

Han är i nuläget inte akut orolig för bestånden av harr och öring även om alltför varma och torra somrar kan medföra problem.

– Däremot är rödingens öde, framför allt i skogslandet, något som bekymrar mig, konstaterar Ingemar Näslund.

Läs om fisketrender:

https://www.fiskejournalen.se/the-new-york-times-ny-guldalder-for-flugfisket/

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta