Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
Nu är det stop för visst laxfiske för i år.
Förbud mot visst svenskt fiske efter lax i Östersjön

Årets kvot för yrkesfisket efter lax i den norra delen av Bottniska viken i Östersjön bedöms inom den närmaste tiden vara uppfiskad. Från och med den 5 juli 2020 råder förbud mot visst svenskt fiske av lax i området.

– Fiskestoppet innebär att fler vildlaxar kommer att kunna simma upp i våra älvar inför höstens lek, säger Thomas Johansson, verksamhetschef på Stiftelsen för östersjölaxen, till Fiskejournalen.

Årets begränsande mängd om 13 000 stycken laxar bedöms inom den närmaste tiden vara uppfiskad. Havs- och vattenmyndigheten har därför beslutat att förbjuda svenskt fiske av lax i området från och med söndagen den 5 juli.

Från och med den 6 juli är det inte tillåtet att landa lax som fångats med fiskfällor, tinor/mjärdar, ryssjor och bottengarn inom detta område. ICES benämner området som delområde 31.

Förbudet gäller inte fisket efter fettfeneklippt lax i Lule- eller Skellefteå älvs terminalfiskeområden.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta