Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Magelungens fiskevårdsförening, här tillsammans med representanter från Junior SFK, har fått full fart på verkamheten. Vuxna ledare från vänster: Jimmy, Andreas och Miska. Barnen från vänster: Otis, Michael, Melvin och Anton. Foto: Privat
Förening på hugget – så fick Farsta fart på fisket igen

Rekrytering av ungdomar är viktigt för att hålla fiskevårdsföreningar levande – och veckans glädjeämne hämtar vi från Stockholm Farsta. Magelungens fiskevårdsförening har nämligen fått ett ordentligt uppsving sedan de satsade ungt!

Fisket med nyanlända är uppskattat.

Det är Miska Escobar som rapporterar om de friska vindarna inom Magelungens fiskevårdsförening i Farsta. Föreningen har långa anor och bildades redan 1937, och nu upplever den en ny blomstringstid igen. Det vinnande konceptet är alltså att satsa på barn och ungdomar, där alla är välkomna, inte minst barn med särskilda behov och nyanlända, genom VIDA-projektet.

– Vi vill att alla barn ska få möjlighet att vara ute i naturen och fiska, och vi ger dem den möjligheten. Vi arrangerar bland annat fiskeskolor, sportlovsfiske och höstlovsfiske, berättar Miska Escobar.

Intresset har blivit så stort att de kunde starta en juniorsektion, för barn mellan 10–15 år. Fiskevård är ett givet inslag i verksamheten, där de jobbar hårt med tillsyn, risvasar, röj av skräp, cyklar och andra föremål.

– Ja, det händer det saker just nu i förorten, och jag vill att fler barn ska hitta det jag hittade, naturen och sjölivet! Vi alla som kan måste tillsammans hjälpa våra barn komma ut mer i naturen, i den digitala tiden vi lever i, poängterar Miska Escobar.

Under det stundande sportlovet så har de fiskeaktiviteter med 30 barn under 2 dagar, då de bland annat lär sig hur man gör egna spinnare, egna tafsar och stingers. Sedan drar de ut på sjön och testar prylarna som de tillverkat.

En annan höjdpunkt under våren är Sportfiskemässan i Älsvjö i slutet av mars, då klubben ska ha en egen monter på plats.

– Då kommer en kille från VIDA-aktiviteten och berättar om sin upplevelse kring fisket med mera, och vi har även bjudit in en duktig 13-årig betesbyggare från Örebro som ska visa barnen hur man bygger beten. Vår monter ska vara för barn/ungdomar och fiskepyssel i högsta grad. Vissa av Junior SFK kommer och gästar också och ger lite tips och råd, hälsar en stolt och entusiastisk Miska Escobar.

Lycka till med er föredömliga verksamhet, säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/alvraddarna-auktionerar-ut-fiskeupplevelser-spana-in-alla-objekt/

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta