Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Gäddorna i Hasselasjön lever farligt i slutet av mars, när den kritiserade tävlingen hålls.
Föreningar får hård kritik för angeldonstävling

Arrangörerna för en fisketävling i Hassela har hamnat i skottgluggen. Det handlar om en angeltävling, där det gäller att dra upp och avliva så många gäddor som möjligt under fyra timmar.

”Rena rama slakten”. ”Hur kan detta få fortgå år efter år”. Det är några av kommentarerna som dykt upp på sociala medier med anledning av den traditionella angeldonstävlingen på Hasselasjön 21 mars. Enligt inbjudan så är förstapriset 40 000 kronor, om målsättningen 200 lag uppnås. Varje lag får använda 15 angeldon, och de med högsta sammanlagda vikten gädda vinner tävlingen.

Lokala sportfiskare har försökt att stoppa tävlingen tidigare år, eller åtminstone försökt få arrangörerna att ändra reglerna, men utan att lyckas. Vissa menar dels att det vore bättre att använda spö i stället för angeldon, och att eventuella gäddor kan mätas innan de släpps tillbaka istället för att avlivas, om det nu är ett resultat som ska fram.

– Det här är omodernt och oacceptabelt. Jag har försökt lyfta frågan i mina forum, eftersom jag fördömer den här typen av tävlingar. Det sänder helt fel signaler, eftersom det på många ställen arbetas intensivt för att stärka och skydda gäddbestånd, säger Jessica Dolk som bor i Hudiksvall och är anställd av Sportfiskarna.

Arrangörer av tävlingen är Hassela IF tillsammans med Hassela Fiskevårdsområde.

Frågan är hur ett fiskevårdsområde kan tillåta den här typen av tävling efter rovfisk, och hur det påverkar artsammansättningen i sjön? Fiskejournalen har fått tag på en av de involverade, som dock vill vara anonym i media.

– Svaret är att det bara är en väldigt liten del av gäddbeståndet som dras upp, det brukar handla om ungefär 60 gäddor. Hasselasjön är stor, och den här tävlingen påverkar inte negativt alls. Jag har bara hört ett fåtal som klagat på tävlingen, de allra flesta är positiva, säger personen.

Vad händer med fångsten efter tävlingens slut?

– Det finns en ställning som fisken hängs upp på. Sedan får folk ta hem dem för att äta, eller göra foder till djur.

Varför kan deltagarna inte använda exempelvis mätbräda, och sedan släppa tillbaka fisken?

– Vi har haft den diskussionen, men jag förstår inte riktigt hur det skulle vara praktiskt möjligt. Vi skulle behöva ha massor av kontrollanter ute på isen, eftersom det skulle finnas en risk att folk fuskade med måtten.

Förstår du att sportfiskare kan bli upprörda över den här typen av tävlingar, som enbart går ut på att döda rovfiskar?

– Njae, inte med tanke på hur liten volym av sjön det handlar om. Det finns inte mindre med gäddor här nu än för 10 år sedan, och dessutom satsats det hårt för att utveckla gösfisket i sjön. Även om gäddorna inte tar så mycket gös, så har det nog ändå varit bra för gösen att ha den här tävlingen.

Så du tror inte att reglerna kommer att ändras?

– Jag har som sagt svårt att se hur det skulle gå till.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/sorgliga-synen-massor-av-gaddskallar-i-skargarden/

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta