Föreningar får hård kritik för angeldonstävling

Gäddorna i Hasselasjön lever farligt i slutet av mars, när den kritiserade tävlingen hålls.

Arrangörerna för en fisketävling i Hassela har hamnat i skottgluggen. Det handlar om en angeltävling, där det gäller att dra upp och avliva så många gäddor som möjligt under fyra timmar.

”Rena rama slakten”. ”Hur kan detta få fortgå år efter år”. Det är några av kommentarerna som dykt upp på sociala medier med anledning av den traditionella angeldonstävlingen på Hasselasjön 21 mars. Enligt inbjudan så är förstapriset 40 000 kronor, om målsättningen 200 lag uppnås. Varje lag får använda 15 angeldon, och de med högsta sammanlagda vikten gädda vinner tävlingen.

Lokala sportfiskare har försökt att stoppa tävlingen tidigare år, eller åtminstone försökt få arrangörerna att ändra reglerna, men utan att lyckas. Vissa menar dels att det vore bättre att använda spö i stället för angeldon, och att eventuella gäddor kan mätas innan de släpps tillbaka istället för att avlivas, om det nu är ett resultat som ska fram.

– Det här är omodernt och oacceptabelt. Jag har försökt lyfta frågan i mina forum, eftersom jag fördömer den här typen av tävlingar. Det sänder helt fel signaler, eftersom det på många ställen arbetas intensivt för att stärka och skydda gäddbestånd, säger Jessica Dolk som bor i Hudiksvall och är anställd av Sportfiskarna.

Arrangörer av tävlingen är Hassela IF tillsammans med Hassela Fiskevårdsområde.

Frågan är hur ett fiskevårdsområde kan tillåta den här typen av tävling efter rovfisk, och hur det påverkar artsammansättningen i sjön? Fiskejournalen har fått tag på en av de involverade, som dock vill vara anonym i media.

– Svaret är att det bara är en väldigt liten del av gäddbeståndet som dras upp, det brukar handla om ungefär 60 gäddor. Hasselasjön är stor, och den här tävlingen påverkar inte negativt alls. Jag har bara hört ett fåtal som klagat på tävlingen, de allra flesta är positiva, säger personen.

Vad händer med fångsten efter tävlingens slut?

– Det finns en ställning som fisken hängs upp på. Sedan får folk ta hem dem för att äta, eller göra foder till djur.

Varför kan deltagarna inte använda exempelvis mätbräda, och sedan släppa tillbaka fisken?

– Vi har haft den diskussionen, men jag förstår inte riktigt hur det skulle vara praktiskt möjligt. Vi skulle behöva ha massor av kontrollanter ute på isen, eftersom det skulle finnas en risk att folk fuskade med måtten.

Förstår du att sportfiskare kan bli upprörda över den här typen av tävlingar, som enbart går ut på att döda rovfiskar?

– Njae, inte med tanke på hur liten volym av sjön det handlar om. Det finns inte mindre med gäddor här nu än för 10 år sedan, och dessutom satsats det hårt för att utveckla gösfisket i sjön. Även om gäddorna inte tar så mycket gös, så har det nog ändå varit bra för gösen att ha den här tävlingen.

Så du tror inte att reglerna kommer att ändras?

– Jag har som sagt svårt att se hur det skulle gå till.

Läs även om detta:

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Publicerad: 21 February 2020
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Hurricane ismetespö soft
Rek. 299 kr 161 kr
Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Fr. 729 kr Du sparar: