Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nattfisket i slutet av juni är en av höjdpunkterna i Hårkan. Foto: Anders Lundin
Försäljningen av fiskekort rusar – här är teorierna!

Det kommer många signaler om att sportfisket går in i en högkonjunktur. Något som bekräftar detta är att fiskekortsförsäljningen ökar dramatiskt hos flera återförsäljare.

Sportfiskarna meddelar att de registrerat nya rekord i förmedlingen av fiskekort. Antalet utfärdare fiskekort på portalen fiskekort.se ökade med över 70 procent i förhållande till samma månad 2019 och hittills i maj är ökningen mer än 160 procent.

Samma tendens är det hos iFiske, som har 800 anslutna fiskevårdsområden.

– Jag gick nyss igenom sifforna, och ökningen är 135 procent jämfört med i fjol, berättar Thomas Abrahamsson på iFiske.

Vad ligger då bakom den kraftiga ökningen? En given förklaring är förstås coronapandemin, som inneburit att många fler både vill och kan komma ut i naturen. Men det finns fler teorier.

– Att många blivit permitterade och vill utöva en hobby som inte sker i grupp är förstås en anledning, men jag tror att bristen på is den gångna vintern spelar in också, säger Thomas Abrahamsson.

Många fick inte chansen att utöva pimpelfiske denna vinter, på grund av det milda vädret, och det kan helt enkelt finnas ett stort uppdämt behov av att fiska.

Fiskejournalen bjuder här nedan på lite tips inför sommaren:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta