Forskare efter fimpfynd i fisk: Vi äter och dricker skräp

Mycket av det vi slänger får vi tillbaka i födan.

Vem har inte sett fimpar flyta omkring vid kajen, eller uppsköljda på stranden? Tyvärr kan de vara skadligare för både fisk och folk än man tidigare trott.

Det är både kanadensiska och svenska forskare som konstaterar cigarettfimparnas tråkiga konsekvenser efter en ny studie. Mikroplaster från cigarettfimpar har hittats i både fisk och vatten på flaska, visar aktuell forskning från Kanada.

– Vi äter och dricker vårt skräp, säger forskaren Lisa Erdle på Torontos universitet till CBC News.

Fimpar är inte biologiskt nedbrytbara. De små bomullsliknande filtren i cigarettfimpar består av konstfibrer som forskare menar hamnar i våra kroppar. I en kanadensisk studie fann man mikrofiber eller plaster i mag-tarmkanalen hos samtliga fiskar som undersöktes.

Hon får medhåll av Elena Gorokhova, som är professor i miljövetenskap på Stockholms universitet. Hon säger att de cancerogena ämnen i cigaretter som är farliga för oss människor också fastnar i filtren. Fimpar kan hamna på stränder och ätas upp av fåglar som tror att det är mat. Eller så bryts de ned till betydligt mindre partiklar, och äts av bakterier.

– I princip kan man bygga en kedja från bakterier, till plankton, till fisk, till människan. Får vi ut något i miljön så kommer det tillbaka, säger Elena Gorokhova till SVT Nyheter.

Hela inslaget i SVT hittar du här!

Läs även om situationen i Östersjön:

HaV svarar om Östersjötorsken: Situationen bekymmersam

Publicerad: 20 April 2019
Av: Anders Lundin