Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Missa inte föredraget om laxen i Umeå, som även videosänds. Foto: Mattias Lundström
Forskare föreläser: Så ska laxen klara sig bättre

Året 2019 är officiellt laxens år, vilket gör att den står i särskilt fokus. En av de stora frågorna är hur laxen ska kunna återhämta sig i reglerade vattendrag.

Om du vill ha de senaste forskningsrönen kring det så rekommenderar vi att du lyssnar på Lo Persson föredrag i Umeå 27 februari. Hon är forskare vid Institutionen för akvatiska resurser, och det är SLU som bjuder in allmänheten till lunchföreläsningen, som även kommer att videosändas. Mer info hittar du här!

Rubriken är ”Sex laxar och en laxtrappa”, och innehållet i föredraget beskrivs så här:

”Laxen och dess fantastiska biologi – de spektakulära vandringarna och den otroliga förmågan att hitta ”hem” när det är dags för lek. Vad har mänsklig påverkan i vattendragen inneburit för laxens liv? Och hur kan våra behov av förnyelsebar energi och laxens behov av vandringsvägar lösas? Frågan är komplex, men det finns dock forskning om hur vi förbättrar förutsättningarna för laxen i reglerade vattendrag”.

Som uppladdning kan ni spana in den här filmen om den makalösa laxen:

FILM: Laxen – en fantastisk varelse!

 

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta