Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Forskare om tiaminbristen: Ta detta på allvar nu!

Hur tiaminbrist drabbar både laxfiskar och andra arter har diskuterats under flera år. Nya publicerade studier visar att torsken i Östersjön tillhör de stora förlorarna, och flera forskare kräver nu att problematiken genast tas på allvar.

Nyligen skrev Fiskejournalen om Emil Fridolfsson vid Linnéuniversitetet, som i en ny avhandling kastar ljus på varför fisk får just vitamin B1-brist. Det kan du läsa om här!

Tidigare har manifestationerna av tiaminbristen mest handlat om laxfiskar, men vetenskapligt publicerade studier påvisar nu att även torsken (Gadus morhua) är hårt drabbad av tiaminbrist. I studien, som är genomförda av forskare vid Stockholms universitet, Lantbruksuniversitetet i Lysekil och Western Washington University, USA, så framkommer det bland annat att tiaminbristen ökar i takt med fiskarnas ålder.

Hela studien publiceras här på engelska.

En av forskarna bakom studierna är Lennart Balk vid Stockholms universitet, och Fiskejournalen ber honom summera slutsatserna.

– Tiaminbristen drabbar många arter på ett mycket alarmerande negativt sätt. Vi ser hur många fiskarter, exempelvis många laxarter, öring, flera arter av ål, och nu torsk, påverkas kraftigt, direkt och indirekt.

Som nästa steg vill Lennart Balk se att stora resurser sätts in i forskningen.

– Det är nu mycket angeläget att sluta förneka detta skeende, istället ska man satsa alla tillgängliga resurser nu för att ta reda på mekanismen/hur och av vad som tiaminbristen uppkommer. I bästa fall kan vi då inom en rimlig tid få ”verktyget/förståelsen” hur vi skulle kunna förhindra denna störning i miljön framöver. Att inte försöka förstå och lösa tiaminbristproblematiken utgör ett oerhört ansvarslöst beteende för framtiden, konstaterar han.

Läs även om den svenska planen för haven:

https://www.fiskejournalen.se/sa-ser-den-ut-sveriges-forsta-havsplan-nagonsin/

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta