Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Hotad miljö. Ålgräset ger skydd åt mindre fiskar och fungerar som viktiga barnkammare för många arter. Restaurering är både dyr och svår och utförs ofta av dykare . Foto: Louise Eriander
Forskare varnar för ålgräsets framtid

Ålgräset har stor betydelse för många av västkustens växter och djur och kallas ibland för fiskens barnkammare. Men framtiden ser allt annat än ljus ut. Forskaren Per-Olav Moksnes vid Göteborgs universitet menar att ålgräset i vissa området kan vara borta för alltid.

Övergödning och överfiske är viktiga orsaker till att ålgräset försvinner, men även en ökad kustexploatering spelar en betydande roll.
– När väl ålgräset har försvunnit kan det vara nästan omöjligt att få tillbaka det om man inte gör väldigt stora förändringar av miljön, säger forskaren Per-Olav Moksnes till Sveriges Radio.

Annons

Utan ålgräs blir vattnet grumligt och dessutom fattigare på fisk. Torsken är en av flera arter som har drabbats hårt.
– Tittar man på förlusten av torskyngel sedan 1990-talet så har vi räknat på att det motsvarar lika mycket torsk som landas i svenska hamnar under ett år. Det är ackumulerat över en 20 års period, men det är betydande förluster av torsk, säger Per-Olav Moksnes till Sveriges Radio.

Läs mer och lyssna på inslaget här.

I fjol sammanställdes en rödlista över Europas havsmiljöer. Enligt den rapporten är västkustens ålgräsängar Sveriges mest hotade marina habitat.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta