Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett forskarförslag är att göra hela Nordsjön till en jättelik damm. Foto Guillaume Baviere, Flickr.com
Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

Älvräddarna och andra vattenvänner kan få en rejäl utmaning att bita i. En svensk forskare har lanserat förslaget att förvandla hela Nordsjön till en jättedamm.

Anledningen till det radikala förslaget är inte att underlätta för vattenkraft, utan för att möta klimatförändringarna och hotande översvämningar. Två vallar på 47 respektive 16 mil skulle kunna dämma upp Nordsjön, i det framtagna scenariot. Det skulle vara en 16 mil lång damm över Engelska kanalen mellan Frankrike och England, och en 47 mil lång damm mellan Norge och Skottland.

Bakom förslaget står Sjoerd Groeskamp vid det kungliga Nederländska havsforskningsinstitutet och Joakim Kjellsson vid Geomar centre for ocean research i tyska Kiel. Tanken är att det skulle skydda tiotals miljoner människor mot stigande havsnivåer. Tidvattnet skulle försvinna och vattnet bli avsevärt sötare.

En sådan åtgärd skulle naturligtvis ändra spelreglerna för fiskar och annat vattenliv. Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg är inte särskilt imponerad av förslaget utan dömer tvärtom ut konceptet:

– Fånigt tycker jag. Det verkar handla om att göra allt, utom att ställa om på riktigt, säger han till Fiskejournalen.

Även den ansvarige forskaren är faktiskt inne på samma spår.

– Det här är en extrem lösning på ett extremt problem. Målet måste vara att hejda klimatförändringar innan vi hamnar i den här situationen, säger Joakim Kjellsson till Aftonbladet.

Läs även om detta:

Världsunika stammen akut hotad i vattenkraftens spår

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta