Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett forskarförslag är att göra hela Nordsjön till en jättelik damm. Foto Guillaume Baviere, Flickr.com
Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

Älvräddarna och andra vattenvänner kan få en rejäl utmaning att bita i. En svensk forskare har lanserat förslaget att förvandla hela Nordsjön till en jättedamm.

Anledningen till det radikala förslaget är inte att underlätta för vattenkraft, utan för att möta klimatförändringarna och hotande översvämningar. Två vallar på 47 respektive 16 mil skulle kunna dämma upp Nordsjön, i det framtagna scenariot. Det skulle vara en 16 mil lång damm över Engelska kanalen mellan Frankrike och England, och en 47 mil lång damm mellan Norge och Skottland.

Bakom förslaget står Sjoerd Groeskamp vid det kungliga Nederländska havsforskningsinstitutet och Joakim Kjellsson vid Geomar centre for ocean research i tyska Kiel. Tanken är att det skulle skydda tiotals miljoner människor mot stigande havsnivåer. Tidvattnet skulle försvinna och vattnet bli avsevärt sötare.

En sådan åtgärd skulle naturligtvis ändra spelreglerna för fiskar och annat vattenliv. Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg är inte särskilt imponerad av förslaget utan dömer tvärtom ut konceptet:

– Fånigt tycker jag. Det verkar handla om att göra allt, utom att ställa om på riktigt, säger han till Fiskejournalen.

Även den ansvarige forskaren är faktiskt inne på samma spår.

– Det här är en extrem lösning på ett extremt problem. Målet måste vara att hejda klimatförändringar innan vi hamnar i den här situationen, säger Joakim Kjellsson till Aftonbladet.

Läs även om detta:

Världsunika stammen akut hotad i vattenkraftens spår

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta