Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nya utrustningsregler kan ge färre skador på laxen i Torneälven. Foto: Martin Falklind
Förslaget: Förbjud bottensänke för att skydda fisken

Fisket i Torneälven är en angelägenhet för många i både Sverige och Finland, och i synnerhet när det gäller laxen. Nu kan det införas nya utrustningsregler för att skydda densamma.

Finska jord- och skogsbruksministeriet har nämligen gjort förslag på ändringar i fiskestadgan för Torneälvens fiskeområde, rapporterar hbwebben.se. Till de fem förslagen för fiskeperioden 2020, som är ute på remiss, hör ett förbud mot fiske med en separat sjunkande kastvikt. I klartext så handlar det om bottensänke.

– Detta förslag, som avser spinnflugsfiske, framträdde tydligt i utlåtandena. Detta skulle också bidra till att minska skadorna på lax i älvområdet och därmed till att minska antalet laxar som infekteras av vattenmögel, skriver ministeriet i sitt förslag.

Fiskejournalen skrev nyligen om den planerade storsatsningen på fiskevård längs Torneälven, och det kan du läsa om här nedan:

https://www.fiskejournalen.se/nappar-finland-pa-sveriges-erbjudande-om-tornealven/

 

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta