Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Är detta ett första steg mot att stärka sillbeståndet?
Framgång för sillen efter lång tids kamp

Frågan är om det någonsin höjts så många röster för att rädda sillen i Östersjön som det senaste halvåret. Nu kommer beskedet som många hoppats på – nämligen att Internationella havsforskningsrådet vill minska fisket.

Forskarna på Internationella havsforskningsrådet, ICES, har nu presenterat den årliga rekommendationen för 2021 års fångstkvoter för Östersjön, där just sill och strömming omfattas. Huruvida politikerna verkligen tar full hänsyn till deras råd återstår att se, men de vill hur som helst minska uttaget i centrala Östersjön med 27 procent.

Sportfiskarna hör till dem som vädrar lite morgonluft nu:

”En ny mycket stark årsklass född 2019 tros, förutsatt att fisket är hållbart, kunna stärka beståndet kommande år och framförallt kunna utgöra föda för ett torskbestånd i allvarlig kris”, skriver de på sin hemsida.

Både Sportfiskarna, länsstyrelsen, kustfiskare och flera politiska partier har även krävt en utflyttning av trålgränsen runt svenska kusten, men det återstår att se om EU kommer att verka för det.

Här är några av ICES övriga rekommendationer:

Sill/strömming Bottenhavet – oförändrat (65 018 ton)

Sill västra Östersjön – fiskestopp (0 ton)

Lax – oförändrat (116 000 laxar)

Östra torskbeståndet – fortsatt fiskestopp (0 ton)

Västra torskbeståndet – stabilt låga nivåer (2 960 – 4 635 ton)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta