Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Svartmunnad smörbult. Foto: Från SLU Aqua
Främmande fisken som är på väg norrut i Sverige

Först var det puckellaxen och nu kommer rapporter om att ännu en invasiv art etablerat sig i svenska vatten. Det handlar om svartmunnad smörbult, som nu fångats så långt norrut som Hargshamn vid Upplandskusten.

Det är SLU Aqua som rapporterar om fångsten av en svartmunnad smörbult, som kom in till dem 24 augusti genom det digitala rapporteringssystemet. Fångstplatsen var Hargshamn i Uppland, vilket tyder på att arten rör sig uppåt längs kusten. De tidigare nordligaste fynden i Sverige har gjorts i Nynäshamn, enligt SLU Aqua.

– Fiskaren som gjort rapporten hade fångat flera exemplar varav några ganska stora, 15 cm, vilket tyder på att det redan är ett etablerat bestånd i Hargshamn, säger Ann-Britt Florin, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU (SLU Aqua).

Svartmunnad smörbult kommer ursprungligen från Kaspiska havet och Svarta havet, och de senaste åren har den även påträffats ibland annat Kalmarsund och Göteborg. Den kan bli mycket talrik, och kan konkurrera ut små bottenlevande fiskar och äta upp ägg och rom för större fiskar.

SLU Aqua uppmanar nu alla som fångar eller observerar en svartmunnad smörbult att rapportera detta. De vill veta hur utspridd arten är i Uppland, och om fyndet i Hargshamn är begränsat till hamnområdet eller om arten finns längs större del av kusten. Svartmunnad smörbult kan även leva i sötvatten så observationer i åar är också mycket relevanta, skriver SLU Aqua på deras hemsida.

Här rapporterar du in fynd av svartmunnad smörbult!

Läs om nya svenska rekord:

Ulfs underbara fisketur slutade med svenskt rekord

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta