Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Ellen Bruno berättar ikväll om Naturskyddsföreningens syn på vattenkraft och om hur vi alla kan bidra till fler fria vatten. Foto: Naturskyddsföreningen
Framtidens vattenkraft diskuteras i Frödinge

Hur mår sjön Yxern och vad anser Naturskyddsföreningen om regeringens förslag till ny lagstiftning om småskalig vattenkraft? Det och mycket annat kommer att diskuteras i kväll på Frödinge bygdegård. – Alla är hjärtligt välkomna och vi hoppas på stort intresse, hälsar Tino Åberg, som hjälper till med arrangemanget.

Ett av föredragen hålls av Ellen Bruno, som är sakkunnig inom marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen. Hon kommer att ge sin syn på framtidens vattenkraft och förklara betydelsen av fria vandringsvägar och varför dammar i möjligaste mån bör rivas.

”Just nu finns en chans att rätta till ett 100-årigt misstag och åter igen ta hänsyn till livet under ytan”

Annons

– Det händer jättemycket inom politiken vad gäller vattenverksamheter. Just nu finns en chans att rätta till ett 100-årigt misstag och åter igen ta hänsyn till livet under ytan – du kan vara en del av den förändringen, hälsar hon.

Under kvällen kommer även Botorpströmmens vattenråd att informera om nuläget i processen kring den hårt reglerade sjön Yxern.

Programmet börjar kl. 18 och medverkan är gratis.

Läs mer om arrangemanget här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta