Annons
Från flopp till hopp – rekord för lax i Jockfall | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Robin Landin på Jockfalls fiskecamp är förhoppningsfull inför framtiden. Foto: Privat
Från flopp till hopp – rekord för lax i Jockfall

En av årets mest uppmärksammade händelser inom svenskt laxfiske var när bysamfällighetsföreningen i Jockfall tog beslut att stänga sommarens laxfiske. Nu finns det dock hopp om gyllene år igen.

Det var både fisketurister, ortsbor och anställda på Jockfalls fiskecamp som reagerade hårt på beskedet att bysamfällighetsföreningen stängde fisket, med hänvisning till risk för spridning av coronaviruset. Inledningen på säsongen blev också tuff rent ekonomiskt för campingägarna, men sedan har flopp vänts till hopp genom medvetna satsningar.
– Folk i området har varit patriotiska och det har kommit hit många från kusten på utflykt, så vi är väldigt tacksamma för det, säger Robin Landin på Jockfalls fiskecamp.

Han hyllar även det nedströmsliggande fiskevårdsområdet, Ansvar-polcirkeln FVO, som gjorde tvärtom och i stället satsade på ökad marknadsföring och service kring laxfisket. När säsongen nu går mot sitt slut så har det trots allt varit en bra sommar för fiskecampen, även om det inte gått att fiska just där.

Just denna säsong har det passerat rekordmånga laxar vid Jockfall. Foto: Privat

REKORD FÖR STIGANDE LAX

Dessutom kommer det väldigt lovande rapporter om laxuppgången i Kalix älv. Närmare 17 500 fiskar har nämligen registrerats av fiskräknaren vid Jockfall, vilket med god marginal överträffar det tidigare rekordet från 2013 på 15 039 laxar. 
Det finns med andra ord förutsättningar för starka årskullar de närmaste åren, och frågan är förstås om allmänheten kommer att kunna njuta av fisket efter dem i just Jockfall.
– Ingenting är klart än, men låt mig säga så här: Vi ser goda möjligheter till att fisket även i Jockfall ska vara öppet nästa säsong, säger en förhoppningsfull Robin Landin.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta