Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige
Det är flera som är glada över att Lillån åter strömmar fritt, flodpärlmusslan och sommenöringen är några. Foto: Mathias Ibbe
Fria vandringsvägar i Lillån

Sommenöringen har åter fria vandringsvägar i Lillån i Boxholm, då båda dammarna nu har åtgärdats.
Den övre dammen öppnades upp för en tid sedan genom en ny fiskväg. Nu har även det nedre vandringshindret, Huru damm vid Strålsnäs, tagits bort enligt tillstånd från mark- och miljödomstolen.
Dammarna har lett till att öringen varit instängd i vattendraget. Vandringhindren har också gjort att Sommens nedströmslekande öring inte kunnat ta sig till området. En ny vattendom för vattendraget säger att cirka 500 liter vatten per sekund eller den givna tillrinningen ska släppas in i vattendraget.

Detta kommer att stärka Sommens unika bestånd av nedströmslekande öring.

Länsstyrelsen har sedan slutet av 1990-talet arbetat med att dokumentera naturvärdena och drivit frågan om ett högre vattenflöde i ån.
– Glädjande att ett långt och enträget arbete för detta fina vattendrag nu gett resultat! Detta kommer att stärka Sommens unika bestånd av nedströmslekande öring och andra hotade arter som finns i ån, till exempel flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla. Även strömstaren och forsärlan ser nöjda ut, säger Lars Gezelius vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Relaterad nyhet från din region
53 minuter sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta