Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Greenpeace har tagit snöprover och funnit PFAS på många kända och populära turistmål, som här vid Treriksröset. (Foto: Greenpeace)
Friluftskläder sprider farliga kemikalier

Kemikalierna som kallas PFAS sprids över jorden – bland annat via våra friluftskläder. Den larmrapporten kommer från Greenpeace som varit ute på ett flertal globala expeditioner för att mäta förekomsten av PFAS.

PFAS, per- och polyfluorerade kemikalier, används av friluftsindustrin för att göra kläder vatten- och smutsavstötande. Sedan sprids kemikalierna när plaggen tvättas eller helt enkelt av att människor rör sig i naturen. När de väl kommit ut i kretsloppet tar det många år, ibland upp till hundratals, innan de bryts ner. De kan kopplas till skadad reproduktionsförmåga, rubbade hormonsystem och cancer hos människor och djur.
De höga halterna av PFAS fann Greenpeaceexpeditionerna i de schweiziska alperna i Slovakien (Tatrabergen) och i Italien (Apenninerna).
– Det är ironiskt att friluftsindustrin, som marknadsför sig med vackra bilder i orörd miljö, bidrar till att släppa ut kemikalier som kan vara skadliga, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljöfrågor på Greenpeace.

En del stora klädföretag som H&M, Puma och Adidas har redan fasat ut kemikalierna ur sin produktion och några tillverkare av friluftsplagg, som till exempel Fjällräven erbjuder i dag kollektioner som är fria från PFAS.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta