Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Holm
Ålgräsängarna är viktiga uppväxtområden för många fiskarter. Foto: Tobias Dahlin
Fritidsbåtar påverkar kustmiljön

Varje enskild båt kanske inte påverkar så mycket, men 760 000 båtar tillsammans kan skada våra svenska vattenmiljöer.

I en rapport från Havsmiljöinstitutet har man sammanställt fritidsbåtarnas påverkan på kustmiljön, men också vad som går att göra åt det. Visst går det att bedriva ett båtliv, framhålls i rapporten, men bara om alla båtägare tänker efter lite. Dessutom bör samhället bidra med strukturer som underlättar för båtägare att göra rätt.
Per Moksnes, forskare vid Göteborgs Universitet, menar att vissa grundområden rentav är olämpliga för bryggor, småbåtshamnar och båtliv. Som ett exempel nämner han ålgräsängar, som är en av de viktigaste miljöerna för uppväxt av fisk.
–När båtar kör på grunda mjukbottenområden, grumlas sediment upp. Detta lägger sig på ålgräset och hindrar solljuset, vilket i förlängningen leder till att ålgräset dör. Därmed försvinner barnkammaren för många fiskar och andra organismer, säger Per-Olav Moksnes.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta