Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Besöker du Sportfiskemässan och är samtidigt intresserad av havsöringfiske? Missa inte Jonas Nordigårds föredrag på Stora scenen.
Fritt fram för den stora fiskehelgen i Stenungsund

Här kommer ett efterlängtat besked för fiskevänner som vill umgås och samtidigt mäta sig mot varandra. Hakefjorden Cup och den stora fiskehelgen i Stenungsund blir av som planerat.

Väldigt många evenemang och tävlingar har ställts in, utifrån direktiven om social distansering kring Covid-19. Arrangörerna av sportfiskehelgen i Stenungsund har dock skräddarsytt upplägget så att det är grönt ljus.

– Det blir av. Det är begränsat antal som får gå in i butiken samtidigt vid anmälan, och max 50 personer vid prisutdelningen som för övrigt är utomhus utanför restaurang Solliden. Allt enligt gällande direktiv, hälsar Jonas Nordigårds i arrangörsstaben.

Förutom havsöringstävlingen Hakefjorden Cup så kommer det erbjudas provkastning av spön och rullar, visning av båtar och efterföljande middag och kalas.

Lär dig mer om havsöring här nedan:

Få koll med Fultons formel – det skicket är öringen i!

 

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta