Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Här kan fiskarna passera på väg upp mot Svartån. Foto: Mälarenergi
Fritt fram för fisken – passagen i Västerås har invigts

Den nya faunapassagen vid centrala Turbinbron har blivit en snackis i Västerås. Nu är den äntligen invigd, med hoppet om att öringar och andra fiskar redan denna sommar ska simma upp i Svartån.

Byggstarten av faunapassagen i Västerås skedde redan förra sommaren, och förhoppningen var att den skulle vara klar till årsskiftet. Det blev dock förseningar och fördyringar längs vägen, och därför var den inte redo att invigas förrän 18 juni. Faunpassagen är cirka 180 meter lång och i samband med bygget har även Svartåns murar, på den sida som vetter mot stadshuset, renoverats. Faunapassagen byggdes inom ramen för EU-projektet LIFE IP Rich Waters, ett EU-finansierat projekt som bland annat genomförs i Västmanlands län.

Målsättningen är nu att många fiskarter ska leta sig upp från Mälaren till Svartån, och bygga upp kraftiga bestånd – samt att skapa förutsättningar för ett bättre fiske i systemet.

Om några år ska ytterligare en faunapassage vara klar vid Falkenbergska kvarnen. Bygget av den passagen innebär att vandringsfisk och andra vattenlevande djur kan ta sig vidare ända upp till Åkesta/Forsby.

Flera medier var på plats under invigningen, och via denna länk kan du se inslaget från SVT.

Läs om ovanliga fångster i Fiskejournalen:

Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta