Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige
Full koll på vattenstånd
På HydroNu kan du se aktuellt vattenflöde och historik för både fjälljokk som åar i söder.

På HydroNu kan du se aktuellt vattenflöde och historik för både fjälljokk som åar i söder.

Är vattenflödet normalt just nu och kommer det att stiga eller sjunka kommande vecka? Det är frågor man kan få svar på i den nya webbtjänsten Hydrologiskt nuläge. En webbplats att besöka innan fiskeresan.
Tjänsten är utvecklad av SMHI för att stödja miljöövervakningen och vattenförvaltningen i Sverige men är fritt tillgänglig för alla, inklusive sportfiskare med informationstörst.

Hydrologiskt nuläge, eller HydroNu som den även kallas, presenterar aktuell flödesinformation med hög upplösning för hela landet. Aktuella flöden jämförs med historiska värden på varje plats för att avgöra hur vanligt förekommande flödena är. Vattendrag med ovanligt höga eller låga flöden markeras i en interaktiv karta.
Du hittar tjänsten här.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta