Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Man behöver inte längre fånga gäddor för att kunna kartlägga dem.
Gädd- och göstävling på Uvasjön

Är du sugen på en endagstävling efter gädda och gös i ett bra Smålandsvatten? I så fall kan nog tävlingen på Uvasjön den 26 maj falla dig i smaken. Tävlingen hålls för tredje gången och tävlingsledningen rapporterar om stor och huggvillig fisk.

Tävlingen arrangeras av Uvasjöns FVOF och tillåter spinn, mete och trolling. Lagen får bestå av en eller två fiskare som högst får använda fem spön samtidigt. Tävlingsklasserna är totallängd för gädda, totallängd för gös, längsta gädda och längsta gös.

Anmälningsavgiften är 300 kronor per lag och inkluderar dagsfiskekort. Avgiften går vidare till prisbordet.

Annons

Carl-Johan Månsson är tävlingsledare och ser fram emot årets tävling. Han berättar att det tidigare fångats en tävlingsgädda på elva kilo och att det finns gott om stora predatorer i sjön.

”I Uvasjön finns det riktigt stor gädda och gös…”

– I Uvasjön finns det riktigt stor gädda och gös, men sjön är även en pärla för stor abborre. Fiskar över 1,5 kilo har fångats och många monsterabborrar har gått förlorade. Vi hoppas och tror på stort intresse och önskar alla hjärtligt välkomna, hälsar han.

Läs mer om tävlingen här.

Anmäl dig genom att mejla till carl-johan.mansson@hushallningssallskapet.se.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta