Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Munnen full. Gäddan är redan som ung förtjust i stora byten. Inte ens dess artfränder simmar säkert. Foto: Chapmans angling
Gäddans glupskhet kommer tidigt!

Redan som liten äter gäddor andra fiskar – och varandra! Se här är en kort film som visar gäddans utveckling från försiktig planktonätare till fulländad jaktmaskin!

En av våra populäraste sportfiskar är också en av de glupskaste. Gäddans jaktteknik ändras genom åren men den våldsamma hungern tycks aldrig försvinna!

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/ChapmansAngling/videos/1173439719335961/”]

 

Du har väl inte missat vårt specialmagasin GÄDDA? Där finns bland annat ett reportage om just gäddans kannibalism och hur denna kan utnyttjas under vårfisket.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta