Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Asiatiska vattenbufflar i gäddornas tjänst. Foto: Lars Vallin / Sportfiskarna
Gäddfabrik hotad - skyddas av bufflar

Fyra vattenbufflar betar nu för fullt i en gotländsk våtmark. På så sätt ska igenväxning undvikas och gäddorna räddas.

Våtmarken Snoderån på Gotland anlades av Sportfiskarna och markägaren 2014 för att erbjuda fina lekvikar och uppväxtmiljöer för de lokala gäddorna. Men våtmarken töms aldrig helt på vatten och löper därför en stor risk att växa igen. Åtgärden med fyra asiatiska vattenbufflar – en tjur, två kor och en kalv – har hittills visat fina resultat. De fyrfota djuren kalasar på kaveldun medan smågäddorna får fritt vatten att sprätta i.

 Läs mer på Sportfiskarnas sida här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta