Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Gäddorna och det fina gäddfisket på Eriksberg ska säkras genom fredning. Här ses Olle Lidesjö med en vacker fisk från Maraviken.
Gäddor fredas på Eriksberg

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge inför en tre veckors fredningsperiod för gäddor under våren 2019. Insatsen görs för att underlätta leken och på sikt säkra ett gäddfiske i toppklass.

Blekingekustens gäddor har det inte lätt och fisketrycket är bitvis hårt. Åtgärder görs för att skydda bestånden och Eriksberg Hotel & Nature Reserve – som tidigare anlagt en ”gäddfabrik” på sina ägor –  väljer att införa en total fredning under veckorna 13-15 nästa år, alltså då gäddleken vanligtvis är som mest intensiv.

”vi vill göra ett statement och prioriterar gäddornas lek för att säkra ett fortsatt fiske i världsklass”

– Det är mitt uppe i vår Primetime, med mängder av gäster som vill komma hit för att fiska gädda. Men vi vill göra ett statement och prioriterar gäddornas lek för att säkra ett fortsatt fiske i världsklass, säger Olle Lidesjö, ansvarig på fiskefrågor på Eriksberg.

Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve, är inne på samma linje och belyser vikten av en långsiktig satsning på den lokala naturmiljön.
– Det här är en del i Eriksbergs viktiga arbete med att långsiktigt förvalta samt utveckla djur- och naturlivet och den biologiska mångfalden, säger han.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta