Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 3

Leif Engström med en höstgädda på 10,95 kilo fångad i september på en Swim Whizz i Sundsviken på Värmdö. Foto: Leif Engström.

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 3 av 4 – varsågod!

Leif Engström eller ”gäddprofessorn” är en legend i gäddsammanhang. Så är det bara. Under åtskilliga decennier har han lagt all sin tid på att klura ut hur man lurar gäddan till hugg. Tittar vi i backspegeln på Leifs karriär som aktiv gäddfiskare tar det inte lång tid innan vi förstår hur tidig han var med allt från fisketekniker, utrustning och inte minst tänket kring hur gäddan som art fungerar. I den här serien har vi skakat liv i 20 av Leifs allra bästa gäddfisketips. Trots att tipsen har några år på nacken så är de lika aktuella idag. Inget snack om det, läs och avgör själv!

Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här!
Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 6 till 10 finner du här!

 11. Blixtsnabba mothugg
Bevaka noggrant linan under hela inspinningen. Gäddan hugger oftast snett bakifrån. När hugget kommer slackar ofta linan och i detta ögonblick ska mothugget göras. I nästa ögonblick kan det vara för sent. Gäddan upptäcker omedelbart sitt misstag, tvärbromsar, gapar, utvidgar munhålan med gälöppningarna slutna och pressar snabbt ihop munhålan igen utan att slå ihop käkarna, varvid en kraftig tryckstöt uppstår. På detta sätt spottar gäddan ut ett obehagligt föremål. Stora gäddor är mycket försiktigare och snabbare än mindre när det gäller att spotta ut nåt som känns fel.

Ögat är tio gånger snabbare än handen.

12. Använd färgstark lina
Ögat är tio gånger snabbare än handen. För att se linan bättre och huggen snabbare använd gärna en lina som syns väl. Den påvisbara fördelen med exempelvis fluogul flätlina är att den är lättare att se vid pimpelfiske, jiggfiske, spinnfiske, havsfiske och trolling. Alla sportfiskare vill ju kunna se en plötslig slackning eller en liten, nästan omärkbar darrning hos linan, just då som fisken lyfter eller snuddar vid betet. Om du tror att fisken skyggar för eller skräms av en ljust gul eller orange färg, då kan du svartmåla två till tre meter av linan närmast betet med en vattenfast spritpenna.

Leif Engström med fet höstgädda 12,7 kilo fångad i september på en blyad, långsamt sjunkande vobbler. Foto: Leif Engström.

13. Kontrollera linan
Var alltid mycket noga med att kontrollera den yttersta lindelen så snart du haft en gädda på kroken eller fått ett bottennapp. Har linan skadats måste den givetvis kapas och knytas om före nästa kast. Man bör också kapa av linan en halvmeter längst ut före varje fisketillfälle. Du får inte glömma att den yttersta lindelen och knuten utsätts för en chock vid varje kast.

Du får inte glömma att den yttersta lindelen och knuten utsätts för en chock vid varje kast.

14. Lär dig dina beten
Lär dig hantera tio varierande beten perfekt i stället för femtio beten halvbra. Tänk på att de utvalda betena skall täcka olika djup och hastigheter. De utvalda betena kommer nu att användas och fungera vid 95 procent av dina framtida fisketillfällen. Ditt enda återstående problemet blir att hitta gäddan.

15. Eliminera skrämmande reflexer
På beten med silvriga skedar såsom, Cisco Kid och Rapala Magnum vinner du mycket på att svärta ner den silvriga skedens under- och översida med en vanlig vattenfast spritpenna. Detta gör du för att hindra de horisontella solljusreflexerna från att blända och skrämma efterföljande gäddor. Svarta och även röda spritpennor bör finnas i fiskeutrustningen, både för att matta ner hakskedar och måla lockande huggpunkter eller diagonalränder.

(Alla tips är hämtade från trumman.com).

Publicerad: 22 January 2020
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: