Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 4

Här kommer den avslutande delen av Leif Engströms gäddskola. Massor av odödliga råd till dig som vill bli en bättre gäddfiskare. Häng med! Foto: Leif Engström

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 4 av 4 – varsågod!

Leif Engström eller ”gäddprofessorn” är en legend i gäddsammanhang. Så är det bara. Under åtskilliga decennier har han lagt all sin tid på att klura ut hur man lurar gäddan till hugg. Tittar vi i backspegeln på Leifs karriär som aktiv gäddfiskare tar det inte lång tid innan vi förstår hur tidig han var med allt från fisketekniker, utrustning och inte minst tänket kring hur gäddan som art fungerar. I den här serien har vi skakat liv i 20 av Leifs allra bästa gäddfisketips. Trots att tipsen har några år på nacken så är de lika aktuella idag. Inget snack om det, läs och avgör själv!

Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här!
Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 6 till 10 finner du här!
Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 11 till 15 finner du här!

16. Effektivt förleksfiske
Årets bästa gäddfiske börjar om våren en vecka efter islossningen. Gäddorna som befunnit sig inne vid land tätt under isen går nu ut på djupare vatten. De gäddor som stått djupt rör sig också. De söker upp nya ståndplatser och det kan ta en vecka efter islossningen innan de tänker på mat igen. På senhösten vandrar ytterskärgårdens gäddor inåt. Fortplantningsinstinkten har gripit dem. De söker sig tillbaka till en liknande vassvik eller gräsbotten som den där de själva föddes en gång. I branterna och i djupet alldeles utanför lekviken stannar de upp. Här väntar de tills de känner sig mogna för lek. Det är det ökande antalet soltimmar och den stigande vattentemperaturen som manar gäddorna till lek. Det är i just detta tidiga vårskede, i samband med gäddleken, som du kan komma i kontakt med de riktigt stora gäddorna. Omkring leken föredrar gäddan ofta 15 till 20 centimeter långa, gärna ledade beten som rör sig mjukt och slingrande vid superlångsam inspinning med evighetslånga spinnstopp.
Tidigt på våren, när isen nyligen har försvunnit, är all vegetation på mellanbottnarna nervissnad. Bottnarna mellan djupen och lekvikarna är ljusa och sterila. Ingen normalt funtad gädda vill bilda kontrast mot en sådan botten. Under dagen, när det är som allra ljusast, står gäddan kvar i djupet om den inte redan har gått in längst in i lekviken. Mot eftermiddagen, när skuggorna blir långa och solen står lågt i väster, kommer många av gäddorna in på de ljusa mellanbottnarna på 3 till 5 meter djup. Först nu är det dags att presentera det slingriga betet för gäddorna inne på mellanbottnarna. I branterna och på djupare vatten utanför lekviken på 4 till 7 meters djup där står storgäddorna och väntar på ditt långsamt sjunkande bete.

Omkring leken föredrar gäddan ofta 15 till 20 centimeter långa, gärna ledade beten som rör sig mjukt och slingrande…

17. Lokalisera gäddan genom trolling
En av de säkraste metoderna att hitta både små och stora gäddor är trolling med flera beten på olika djup. Genom trolling kan du söka av stora ytor och djup och samtidigt lära dig hur sjön ser ut under ytan. Har du ett bra ekolod får du en bättre bild av din undervattensvärld. Memorera och anteckna var du hittar gäddan. Har du trollat av din sjö några gånger under olika årstider har du sannolikt lärt dig både gäddans och andra fiskarters stråk och ståndplatser under vår, sommar och höst. Att föra en noggrann fiskejournal visar dig vägen till ökade kunskaper och bättre fångster.
När du lokaliserat gäddans ståndplatser kan du ankra och spinnfiska av de heta områdena i solfjädersform. Är det grunt och lätt vind kan du också driva och spinnfiska av de ståndplatser du tidigare lokaliserat via trolling.

18. Stopp- och körmetoden
Den konstanta trollinghastigheten ger sällan de bästa fångstresultaten, utan en ständigt ökande och minskande hastighet ger de flesta huggen. En effektiv metod vid trolling är att låta betet sjunka ner till botten innan båten sätts i rörelse. Starta sedan motorn och trolla en bit. Stoppa båten på nytt och låt betet sjunka ner mot botten igen. Stopp och körmetoden är mycket effektiv vid gäddtrolling i djupa och medeldjupa sjöar. Fiskemetoden är ovanligt fångstgivande under sommarmånaderna juli och augusti, när ytvattnet är varmt och gäddan befinner sig i djupare, kallare och syrerikare vatten.

Leif Engström med gädda på 13,9 kilo fångad i maj på en blyad, långsamt sjunkande Swim Whizz utanför Fifång, Trosa skärgård. Foto: Leif Engström

19. Håll koll på vinden
För ett lyckat senhöstfiske efter gädda gäller det att lägga märke till vindriktning och vattentemperatur. Du kan fiska efter gäddan där vinden ligger på ända tills vattentemperaturen kryper under +4 grader, då börjar gäddan söka lä i vindskyddade vikar samt bakom uddar och mindre, skyddande öar. Kolla också vindriktningen några dagar före fisketuren. Där vinden har legat på flera dagar i sträck, där hittar du sannolikt gäddan. Variera inspinningshastigheten vid vart tredje kast tills du funnit vilken fart på betet gäddan hugger vid. Någon gång kan gäddan hugga på riktigt snabba vobbler under senhösten, men långsam inspinning med ett eller två spinnstopp efter varje kast brukar vara mest framgångsrikt. Beten som rör sig yvigt vid långsam inspinning brukar kunna forcera stora gäddor till hårda, blixtsnabba hugg.
I november och december fungerar gäddfisket bra under dygnets alla ljusa timmar. Fiska runt och utmed natebankarna. Ödsla inte många kast på varje plats så här års. Nötfiske i branterna hör våren till. På senhösten hugger gäddan ofta i första eller andra kastet. Ankra inte utmed grunda strandkanter, i flader och vikar utan driv med vinden och kasta av i medvind och solfjädersform.
Sök de stora gäddorna i något djupare eller grumligare vatten och då gärna i utkanterna av mindre kullar med cabomba, gäddnate och krusnate. Ibland hittar du stora gäddor i ännu grundare vatten under senhösten, men det är sannolikt utmed kanter där vinden ligger på hårt eller har legat på hårt under flera dygn och samlat upp mängder med småfisk.

20. Lura följarna
Använd gärna flera färdigtacklade utrustningar med olika beten, så att du snabbt kan byta till ett mindre bete om du ser en gädda som följer efter ditt större bete. Du får sällan en följare att hugga ett större bete än det hon redan ratat. Fiska alltid med flera beten vid varje ankringsplats. Ratar en stor gädda ditt första bete kan hon alltid lockas att ta ditt andra. Två till tre korta spinnstopp under varannan inspinning kan ofta trigga en följare till hugg och vara hela skillnaden mellan succé och fiasko.

(Alla tips är hämtade från trumman.com).

Publicerad: 6 februari 2020
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: