Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den gula massan visade sig vara fett/vax, men det är inte klarlagt var den kom ifrån. Foto: Tanums kommun
Gåtan med den gula massan – kommun måste sanera

Vad är det för gul massa som i stora mängder klibbar igen stränderna utanför Grebbestad, och vilken skada har det på djur och natur? Det är frågor som inte minst Tanums kommun brottas med efter upptäckten för några dagar sedan.

Flera privatpersoner har larmat om den gula, kladdiga massan som drivit i land längs kusten runt Krossekärr-Edsvik-Tjurpannan. Kustbevakningen har varit på plats för att ta prover, och även Tanums kommun uppger på sin hemsida att miljöavdelningen har skickat in prover för analys, samt informerat länsstyrelsen om fynden.

Enligt Tanums kommun så inledde de under måndagen en saneringsinsats, där de ska inventera och ta upp ämnet.

En teori som förts fram är att det kan handla om paraffinvax, och kommunen skriver att de återkommer när analysresultatet är klart.

Läs mer om miljö i Fiskejournalen:

Forskare om tiaminbristen: Ta detta på allvar nu!

 

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta