Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Missa inte Älvräddarnas kampanj för fler fria vatten! Foto: Samira Elayan
Ge fisken en julklapp!

Älvräddarna hjälper våra strömmande vatten genom att ständigt jobba för fria vandringsvägar. Just nu pågår ett flertal projekt som förhoppningsvis ska ge fler fiskar chansen att leka. Vill du bidra till att detta sker? Stöd i så fall Älvräddarnas Facebook-kampanj!

Genom att Swisha 10 kronor till 123 471 82 43 så hjälper du Älvräddarnas kamp för fria, friska vatten utan vandringshinder.
– Utan oss skulle det vara ännu värre än det är med dammar och kraftverk. Men det kan bli så mycket bättre, och då behöver vi stöd av alla, då kan vi skapa momentum hos politiker och i debatterna, hälsar Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

Annons

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/alvraddarna/videos/1646398678732321/”]

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta