Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Genom isen vid -15

Nya numret av Fiskejournalen landar hos prenumeranterna i dagarna och finns i butik om ytterligare ett par dagar. Där berättar vi om hur det känns att hoppa ner i en vak i isen när termometern visar minus femton grader. Något som fick oss att helt omvärdera våra räddningsplagg.
Den tvådelade flytoverall som jag själv använt och litat på de sensate åren släpptte in en fors av nollgradigt vatten efter bara några sekunder. Paniken kom snabbt och hade vi inte haft en varm brandbil att krypa in i och varit långt ute är det frågan om jag klarat mig. Kompisen i den ”hela” flytoverallen stannad i vattnet en knapp minut längre än mig. Väl inne i värmen skrek han av smärta när vadmusklerna krampade. Den andra kompisen bar en torrdräkt. Efter tio minuter i vattnet kom han oberörd och leende och frågade hur vi hade det. Läs mer om våra upplevelser och vad några av landets ledande experter har att säga om räddningsplagg och säkerhet till sjöss och på isen. Du kan också se en film som spelades in under testet om du klickar HÄR
Anders Nicander

Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)


 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta